Eurostat, respectiv oficiul european de statistică, a publicat miercuri cercetarea ”Se simt europenii singuri?”. Unde se găsesc românii în acest top?
O proporție de 6% din populația UE nu are pe nimeni care să ceară ajutor dacă are nevoie de ea, arată un studiu recent făcut pe adulți în UE (persoane în vârstă de 16 ani și peste). La 13%, această rată este mai mult decât dublă față de media UE în două state membre, Italia și Luxemburg.
Situația pare a fi cea mai bună în Republica Cehă, Finlanda, Slovacia și Suedia, unde doar 2% din populație a spus că nu au avut pe cineva care ar putea cere ajutor dacă a fost necesar. România se găsește într-o poziție relativ bună cu doar 4% procent al celor care nu au avut cui să ceară ajutor.
Același procent din populația UE, 6%, nu are pe nimeni cu care să discute problemele personale. Aici, numărul cel mai mare a fost înregistrat în Franța și Italia (12%), iar cel mai mic în Cipru, Spania, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria (2%). România ocupă o poziție relativ similară.
Inegalitatea veniturilor pare să aibă un efect asupra izolării sociale, consideră statisticienii europeni. Rata a fost de două ori mai mare în rândul europenilor cu cel mai scăzut venit