Radu Simion s-a hotărât să îşi vândă apartamentul de două camere şi să îşi construiască o casă. A cumpărat un teren cu 10 mii de euro la periferia oraşului şi mai are la dispoziţie încă 30 de mii de euro pentru construcţie. „Este visul oricăruia să aibe un petec de pământ, să aibe o siguranţă a copilului, că nu iese direct în stradă, între blocuri şi între maşini, e un spaţiu, e o zonă în care liniştea predomină”, a spus Radu Simion.
Cu cei 30 de mii de euro îşi poate face liniştit o casă din lemn de 100 de metri pătraţă Utili, de aproape două ori mai mare faţă de suprafaţa apartamentului său. Preţurile au scăzut la jumătate faţă de nivelul de acum 4 ani, când pentru aceeaşi casă ar fi plătit cel puţin 60 de mii de euro.
„Preţuri cuprinse între 260 şi 280 de euro pe metru pătrat pentru o casă complet finisată, cum vedeţi aici sau în jur de 320 de euro pe metru pătrat pentru o casă la cheie, excluzând mobila”, a spus Aurora Ursu, dezvoltator imobiliar. O astfel de construcţie asigură o izolaţie termică superioară celor din zidărie. În plus, casele din lemn sunt foarte flexibile şI rezistă la cutremure de peste 7 grade Richter.
Pe lângă preţul mai mic pentru construcţia unei case de lemn, un alt avantaj este rapiditatea cu care aceasta se ridică, 2, 3 luni, faţă de 4 până la 6 luni, în cazul unei construcţii standard.
Concurenţa caselor clasice este în defavoarea celor de lemn. Dar, preţul pe metrul pătrat al casei de lemn este imbatabil. „La gata, în funcţie de toate finisajele care trebuie să fie, între 400 şi 450 de euro”, a spus Cristi Farcaş, dezvoltator imobiliar.
Și diferenţa poate fi mai mare, dacă materialele de construcţii se cumpără iarna, când preţurile sunt mai mici cu 10 până La 30%.