Cartel Alfa, apel către toți cetățenii să vină la protestul din Piața Victoriei
Data actualizării: Data publicării:
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate pentru miercuri, în Piața Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă ordonanța, se arată într-un comunicat remis miercuri, Agerpres.
Conform sursei citate, Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
„Reiterăm poziția CNS Cartel Alfa de respingere a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creșterea contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) - la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților”, potrivit comunicatului.
De asemenea, confederația sindicală susține că în urma transferului contribuțiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câștiga 2 lei.
„Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceștia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creștere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câștig de 178 de lei net pentru salariat. În condițiile transferului acest «câștig» este de 2 lei!”, mai spune Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa.
Un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanțelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuțiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.
„Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, a informat Ministerul Finanțelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Proiectul prevede și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de miercuri.