30% din miei vor rămâne în fermă, restul vor fi sacrificaţi pentru sărbătorile de Paşte sau pentru export. Cheltuiele tot mai mari îl obligă pe crescătorul de animale să vândă mai scump decât anul trecut.
„Datorită impozitului impus de către guvernul României şi Ministerul Agriculturii la oaie, subvenţii scăzute şi forţa de muncă care necesită mai mulţi bani”, enumeră Silviu Câţean - crescător animale – problemele cu care se confruntă.
„Se discută de o creştere de preţ 10-15 până la maxim 20 la sută”, estimează Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Creşterea preţului la carnea de miel este influenţată şi de cererea tot mai ridicată pentru export.
„Se exportă mult în ţările arabe şi în Turcia şi de foarte multe ori se face un circuit, adică pleacă carnea în viu de la noi, se taie în altă parte, se consumă acolo şi de multe ori importăm carne tăiată”, adaugă Dragoş Frumosu.
25 de lei pe kilogram de carne de miel este un preţ pe care nu oricine şi-l va putea permite.
Oamenii spun că, dacă preţul va fi prea mare, pentru masa de Paşte vor înlocui friptura de miel cu cea de pui sau porc.