Vânzătorii, îmbrăcaţi în halate pline de sânge, fără mânuşi, aleargă cu mieii în braţe prin mulţime şi îi trântesc pe cântare.
Discuție reporter-vânzător:
Boneta şi mănuşile sunt opţionale la dumneavoastră?
Da doamnă dar... Imediat.
Noi ne plimbăm de jumătate de oră prin piaţă şI nu le-aţi avut.
Da, doamnă, dar le am aici jos, imediat le pun.
Discuție reporter-vânzător:
Sunt, sunt, mă duc să le iau.
Când? Că aţi deschis de la ora 8.30.
Acum am intrat în piaţă că am fost afară.
Doamnă, suntem de jumătate de oră în piaţă şi nu v-am văzut cu ele...
După 20 de minute, comercianţii s-au îndurat să-şi acopere părul, nu şi mâinile.
Discuție reporter-vânzător:
Dar nu are nimeni pe aici, mănuşi, doamnă!
Şi aceasta e o scuză ca să puneţi mâna aşa pe carne?
Dar nu am de unde să iau.
La o altă tarabă, un bărbat tranşează un miel cu o toporişcă pe care o ia de pe podea. Câţiva metri mai încolo, însuşi medicul veterinar ajută la tranşat. Fireşte, fără mănuşi.
„O să îi atrag atenţia domnului director. Am avut o discuţie cu dumnealui, în prealabil, ieri, şi m-au asigurat că cei de la piaţă au oferit domnilor care comercializează echipament”, spune Corina Ivanciu, purtător de cuvânt al DSVSA Constanţa.
Într-o piaţă din Braşov mieii sacrificaţi sunt ţinuţi în portbagajul maşinilor personale, la temperatura ambientală. Chiar daca pe imagini se vede cum animalele sunt scoase din maşini vechi sau fără climatizare, negustorii susţin contrariul.
În toate pieţele din Braşov au fost fost amenajate spaţii speciale pentru comerţul cărnii de miel în condiţii sigure. Asta nu-i împiedică pe oameni să cumpere de la cei care îşi ţin marfa în portbagajul maşinii.