Anul trecut, românii au luat credite rapide în valoare de aproape 2,5 miliarde de lei. Numărul celor care câştigă peste 2.500 lei şi au avut nevoie totuşi de astfel de împrumuturi a crescut, până la 49% din total. În schimb a scăzut cu 5 procente numărul celor cu venituri între 500 şi 1.000 de lei, care s-au încumetat să ia un astfel de credit.
Avantajul creditelor acordate de instituţiile nebancare îl reprezintă rapiditatea cu care vin banii. De cele mai multe ori, e nevoie doar de buletin şi de adeverinţa de salariat. Marele dezavantaj îl reprezintă dobânda: peste 4.000 la sută pe an, în unele cazuri. Cu alte cuvinte, la 500 de lei împrumutaţi pe 30 de zile, trebuie returnaţi 180 de lei în plus. Spre comparaţie, un credit luat de la bancă trebuie returnat cu o dobândă anuală efectivă de numai 12 procente.
Banii luaţi repede, dar cu dobânzi mari au devenit o povară de nesuportat pentru cei care nu au reuşit să achite ratele la timp. Anul trecut, oamenii au făcut 755 de reclamaţii după le-au fost impuse dobânzi penalizatoare uriaşe, potrivit ANPC. Au fost 166 de plângeri şi pe numele firmelor de recuperare.
Cristina Velisarie, reprezentantul unei firme de recuperări creanţe: „Se încearcă contactarea debitorului pentru încheierea unui angajament de plată, şi într-un final executarea silită. Se discuta de apelarea la vecini Nu ai voie să suni la vecini, decât să laşi un mesaj”.
ANPC propune în schimb reguli de comportament pentru recuperatori: nu vor mai avea voie să-i hărţuiască pe datornici.
Marcel Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: „Nu vor mai putea fi sunaţi consumatorii după o anumită oră, nu vor mai putea fi sunaţi în timpul orelor de program”.
Directiva europeană privind modul în care pot fi recuperate datoriile ar trebui să se aplice de la 21 martie. ANPC recunoaşte că acest termen nu va putea fi respectat.