Ne-ar plăcea să fim prieteni cu părinţii noştri şi să avem o relaţie de egalitate. Adică...să facem cam ce vrem noi! Dar, asta n-o să se întâmple niciodată. Este motivul pentru care prietenia între părinţi şi copii nu prea funcţionează. Există însă o soluţie!
„Cred că există tendinţa de a ne dori să fim prieteni cu copiii noştri. Poate că nu e cel mai bun termen. Aş spune că vrem să fim apropiaţi de copiii noştri, pentru că dacă începem să ne dorim să fim prieteni cu ei, cred că ne pierdem poziţia de părinte şi cred că e important să ne păstrăm poziţia ca părinte”, spune Tosha Schore, expert în parenting.
„Nu pentru că aş vrea să mă impun dintr-o poziţie cu autoritate, ci pentru că au nevoie să le impunem nişte limite pentru a se simţi în siguranţă”, adaugă experta.
„Deci, eu trebuie să fiu cel care spune "Nu, nu e bine să loveşti" şi să previi accesele violente sau "Da, trebuie să mergi la cursul de înot pentru că e important să înveţi să înoţi, ca să nu fii în pericol când mergem la lac", de exemplu”, explică Tosha Schore, expert în parenting
„Şi, dacă nu le place sau nu vor să facă ce le spunem, atunci eu, ca părinte, trebuie să ascult ce îl supără. Deci, e ok să se supere. Nu trebuie să le placă limitele pe care le impunem, dar au mare nevoie de aceste limite. Şi putem să le impunem cu dragoste, pe un ton calm. O limită nu e o pedeapsă, nu înseamnă că nu eşti prieten cu ei, că nu eşti de partea lor, că nu îi iubeşti sau că nu ai cele mai bune intenţii, ci doar înseamnă că îţi faci treaba ca părinte care conduce familia”, afirmă Tosha Schore, expert în parenting
„Societatea de azi este orientată spre consum. Credem că dacă cel mic îşi doreşte cartea asta şi i-o cumpăr, atunci mă va iubi şi va fi fericit. Dar, de fapt, cărţile sau jucăriile sau orice am crede că îi mulţumeşte nu sunt soluţia. Deci, în loc, aş sugera să ne oferim pe noi, să le oferim timp alături de noi, să le oferim atenţie, conexiune, dragoste, să râdem cu ei, să ne jucăm cu ei, să ne batem cu perne. Ăsta este adevăratul cadou. Şi, da, aşa vor şti că îi iubim şi că le dorim binele”, precizează expertul în parenting.