Iniţiatorii proiectului spun că noul instrument de plată va uşura cumpărăturile, pentru că actualele tichete de masă au o valoare fixă, 9,35 de lei, aşa că orice depăşire trebuie acoperită cu bani.
„În momentul în care ai un astfel de card îți debitează din card exact cât costa marfa respectivă”, spune Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru Muncă.
Spre deosebire de un card bancar, cardul de masă nu va permite scoaterea de bani. El va putea fi folosit doar pentru cumpărarea de produse alimentare, fără tutun şi alcool.
Un sistem similar funcţionează deja în Belgia. Acolo, angajaţii primesc un card special, pe care îl activează printr-un mesaj text transmis prin telefonul mobil. Odată activat, angajatorul transferă suma oferită drept tichete de masă în contul angajatului, care primeşte un mesaj de confirmare a plăţii pe telefonul mobil.
Utilizarea cardului este similară cu cea a unui card bancar obişnuit - angajatul introduce cardul într-un cititor, confirmă plata, iar valoarea bunurilor este retrasă.
„Noi am avut un aviz favorabil și din partea băncilor și al BNR, Ministerului de Finanțe și Ministerului Muncii astfel încât legea să intre în vigoare în trei luni de la publicare iar retailerii să fie pregătiți în două luni”, mai spune Florin Iordache.
Sistemul va funcționa în paralel cu cel bancar pentru că altfel riscă să se piardă în masa monetară și să dea peste cap calculele BNR cu banii aflați în circulație.
Valoarea tichetelor puse în circulaţie se ridică la un miliard de euro anual. Asta înseamnă o pondere de circa 6 la sută din totalul pieţei produselor de larg consum.
Introducerea acestui nou sistem ar putea să redeseneze și piața companiilor specializate în tipărirea tichetelor de masă. Piața este dominata de Sodexo, urmat de Eden Red, Cheque Dejeuner și Ascendi. Acestea vor trebuie să-si refaca sistemele pentru a-și păstra pozițiile.