Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au început să emită cardurile, care oferă toate datele despre experienţa profesională a potenţialului angajat, în format digital. Deocamdata însă, companiile care fac angajări nu şi-au cumpărat cititoare de card, astfel că, pe moment, cardul este inutil.
La Braşov s-au emis deja 80 de astfel de carduri, dar nicio firmă nu are cititor. Cardul profesional se face gratuit şi conţine fotografia, dar şi toate datele profesionale şi medicale ale persoanei care îşi caută un loc de muncă. Este vorba despre companiile la care a lucrat, funcţiile deţinute, datele de contact şi domeniile de care este interesat.
Cu un astfel de card, şomerul merge la interviu. Cardul este scanat si angajatorul are în faţă întregul istoric al potenţialului angajat. Singura problemă este că firmele nu şi-au cumpărat încă cititoarele de carduri, astfel că acesta este, pe moment, inutil. Un astfel de dispozitiv costă aproximativ o mie de lei.
Cardul profesional european este un proiect desfăşurat de Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, încă din anul 2010. Întreg proiectul a costat 266.000 lei plus TVA. Șomajul în România a atins un nivel record, cel mai mare din ultimii trei ani: 7,6%