Lucrările de consolidare la un bloc de pe bulevardul Dacia i-au făcut pe proprietarii să se ia cu mâinile de cap.
Blocul a cărui consolidare a fost terminată chiar anul trecut are deja subsolul inundat.
Asta, în timp ce pe nota de plată a constructorului apar inclusiv „lucrări pe timp friguros” sau „organizarea de șantier”.
Mai mult, licitaţia a fost câştigată pe 6 luni de zile şi a durat 3 ani.
Aproape 600.000 de euro a costat consolidarea blocului, bani cu care se putea construi un imobil nou. Iar lucrările sunt doar praf în ochi.
„Am încercat să conving: doamnă, vă mutați temporar vis a vis. Ce fac cu mobila? O ducem într-un loc. Și dacă se zgarie? Bre... mă doare capul... o reparăm, avem grijă”, povestește Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
Nu toţi proprietarii au ajuns în blocurile puse la dispoziţie de primărie. Se poate si mai rău: unii au fost nevoiţi să plătească chirie. Iar în acest bloc, o parte dintre proprietari au refuzat să semneze recepţia lucrărilor de consolidare, dar tot sunt nevoiţi să plătească rate lunare la primărie.
„În această clipă, primăria ia bani în mod ilegal de la toţi locatarii pentru că finalizarea lucrărilor nu a avut loc”, spune administratorul imobilului, Dorina Palade.
Proprietarii apartamentelor de trei camere se plâng că trebuie să plătească 85.000 de euro pe următorii 25 de ani, pentru o consolidare nereuşită. Primăria are altă versiune.
„Majoritatea suportă statul, prin minister și Primăria Capitalei, și rămân 9-11 procente, în funcție de dificultate, pe care îi suportă proprietarii”, spune primarul Capitalei.
Locatarii din blocurile cu bulină spun că primăria nu plăteşte decât proiectul de consolidare. De aceea, refuză reparaţiile.
În Bucureşti sunt aproximativ 114.000 de clădiri. Aproape 200 reprezintă pericol public: sunt în prima categorie de risc seismic. Doar 42 de clădiri au fost reparate în ultimii 10 ani. Municipalitatea vrea să mai consolideze în acest an încă 20.