20 de miliarde de euro valorează mâncarea aruncată anual de francezi. Fiecare locuitor iroseşte astfel 30 de kilograme de mâncare, în timp ce la nivel mondial 21.000 de persoane mor zilnic din cauza foametei. Pentru a reduce risipa, francezii au obligat marile magazine să doneze alimentele aproape expirate caselor de copii sau grădinilor zoologice. În caz contrar, amenzile ajung la 75.000 de euro sau chiar închisoarea pe 2 ani.
La noi, cele mai multe magazine nu donează mâncare pentru că nu vor să îşi asume pierderile. Ar trebui să plătească TVA-ul de 24 la sută. Dacă lasă mâncarea să se strice, nu mai achită bani la stat.
„Ar trebui găsite niste căi de facilități fiscale, pentru că aceste produse poartă niște taxe și impozite pe care le datorăm statului”, a declarat Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.
Cele câteva încercări de reglementare a situației s-au blocat în birocrație.
„Nu s-au materializat, pentru că datele nu au fost trecute într-un document oficial”, a spus Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.
Sunt însă şi magazine mari care donează anual peste 50 de tone de alimente în valoare de aproape 700.000 de euro. Mâncarea ajunge la oameni sărmani.
„Donăm, în special, alimente de bază, dulciuri, lactate și le donăm cu câteva zile înainte de a expira. Pot fi trei zile, o săptămână maximum”, a declarat Cristian Constantinide, reprezentantul unui lanţ de magazine.
Chiar şi aşa, românii aruncă astfel de aproape trei ori mai multă mâncare decât francezii, adică 100 de kilograme anual.
Până în toamnă, autorităţile promit că va fi gata o strategie pentru reducerea risipei de alimente. O parte din mâncare ar putea ajunge la grădini zoologice sau ar putea fi donată persoanelor nevoiaşe.