Răzvan a venit la Vama Veche în vacanţă, cu familia. El spune că a văzut tineri care ar fi consumat stupefiante seara, pe plajă.
Răzvan Teodorescu, turist: „Iarbă, haşiş....nu pot să spun din propria experienţă. N-am încercat să fumez până acum şi nici nu am de gând.”
Şi aceşti doi tineri spun că s-au întâlnit frecvent cu situaţii în care puteau intra în rândul consumatorilor de stupefiante.
„Ne-a luat cineva la ocazie şi eram în Bulgaria, mergeam la mare şi zice: "nah, băieţi, aici ne oprim puţin. Ia uitaţi-vă voi puţin după poliţie". Şi, la un moment dat, scoate cardul, bătătoreşte un praf alb, nu ştim ce îi, îşi face rapid o chestie. "Nah, băieţi, vreţi şi voi"?”
Pentru a preveni consumul de droguri, dar şi pentru a limita cazurile de îmbolnăvire cu hepatită sau virusul HIV, Agenţia Naţională Antidrog a amenajat pe plaja din Vama Veche un cort de unde cei care folosesc droguri injectabile pot lua seringi sterile.
„Schimbul de seringi se întâmplă atunci când vine consumatorul de droguri injectabile şi are nevoie de seringi sterile, curate. Le aduce pe cele cu care a consumat deja şi se pun în aceste containere ce vor fi incinerate.”
Oana Manoilă, reporter Digi24: „Anul trecut, 200 de turişti din Vama Veche le-au cerut voluntarilor să le schimbe seringile folosite cu unele noi.”
Cortul va sta pe plajă până pe 29 august. În tot acest timp, specialiştii şi psihologii vor oferi consiliere celor care consumă stupefiante.
Dintre cei 7.000 de consumatori cunoscuţi că folosesc droguri injectabile, numai 700 s-au adresat Agenţiei pentru consiliere.
Diana Şerban, psiholog ANA: „Nu poţi fi sigur că un consumator de droguri care a intrat în tratament este abstinent până la sfârşitul vieţii lui. Oricând pe parcursul abstinenţei pot apărea episoade de alunecare şi recădere.”
Pe piaţa neagră a drogurilor, un gram de cocaină ajunge la 100 de euro.