Majoritatea primăriilor bucureștene au desființat sute de trotuare și le-au transformat în parcări de reședință, cu plată. Doar că afacerea pune în pericol pietonii. Subiectul este delicat pentru edili, așa că puține primării au colaborat cu reporterii Digi24 pe această temă. Până în momentul prezentării acestei știri, doar reprezentantul Sectorului 5 a recunoscut că parcările de reședință, care ocupă complet trotuarele, sunt ilegale.
Așa este în mare parte din București: sute de trotuare au fost transformate de primării în parcări de reședință și... închiriate ca atare, pe bani mulți. Cinci primării își pun în pericol cetățenii - pietoni, indiferent că sunt copii, bătrâni, persoane cu handicap locomotor sau mame cu cărucioare! Îi obligă să meargă printre mașinile din trafic.
Femeie: A luat și trotuarul! De exemplu, eu sunt fără copil, fără cărucior, fără bagaje. Mă strecor. Dar o doamnă cu un cărucior, cu un copil, pe unde merge? Nu e normal! Este ceva nelegal! Pentru că trotuarul este al cetățeanului.
Reporter: Și acum, acesta al cui este? Acesta din spatele dumneavoastră!
Femeie: Păi, acesta este al primăriei, acum, nu mai este al nostru! Mergem pe strada principală, pe unde circulă mașinile.
Bărbat: Păi, nu e normal! Nu e normal! Trebuia un pic mai așa, să lase loc! Că peste tot trebuie să poată omul să meargă.
Reporter: Și pe trotuarul acesta, din spatele dumneavoastră, pe unde se poate circula?
Bărbat: Păi, pe aici pe stradă.
Reporter: Este normal ca o primărie să transforme un trotuar în parcări?
Bărbat: Păi, nu e normal! Multe sunt anormale, dar ei nu știu când vor învăța treaba asta.
Cei din Sectorul 6 recunosc că există trotuare transformate oficial în parcări de reședință, dar susțin că au fost amenajate și date spre închiriere cu ani în urmă. Acum caută să le desființeze. Conform comunicatului transmis Digi24, Serviciul Parcări Sector 6 a anulat 170 de locuri marcate pe trotuare și se pregătește să relocheze zece. Despre alte locuri nu spun nimic oficialii primăriei, chiar dacă operatorul Digi24 a filmat multe trotuare marcate și blocate de mașini în cartierele Giulești, Crângași și Drumul Taberei.
„Orice loc care ocupă complet trotuarul este ilegal oriunde în țară”
Primăria Sectorului 5 recunoaște că încasează chirii pe locuri amenajate pe trotuare încă din anii 90. Șeful Serviciului Parcări dă vina pe moștenirea vechilor administrații, dar admite însă că orice loc care ocupă complet trotuarul este ilegal oriunde în țară.
Denis Cristian, șef Serviciu Parcări Sector 5: Noi, la ora actuală nu am efectuat trasări sau marcări pe trotuare.
Reporter: Dar aici încasați bani acum!?
Denis Cristian: Sigur că da. Aici încasăm bani!
Reporter: Pe trotuar, o primărie, un ADP, în baza cărei legi își permite să desfințeze un trotuar și să-l transforme în parcare?
Denis Cristian: La ora actuală nu reglementează absolut nicio lege administrarea sau atribuirea locurilor de parcare pe trotuar.
Reporter: Deci, practic, toate aceste locuri de parcare de pe trotuar sunt ilegale!
Denis Cristian: Practic sunt ilegale!
Reporter: Dacă locurile sunt ilegale, o primărie cum încasează bani pe aceste locuri?
Denis Cristian: Repet, am moștenit aceste locuri, aceste contracte au fost deja atribuite în anii trecuți, vorbim de anii 90, vorbim de anii 2000, unde toți oamenii au avut contracte acolo unde s-au trasat locuri de parcare.
Reporter: Una peste alta, pe românește... putem spune că toate primăriile din București, care încasează bani pe locurile de parcare trasate pe trotuare, încasează acești bani ilegal?
Denis Cristian: Putem să spunem și treaba asta!
Primăria Sectorului 5 anunță că cele trei parcări supraetajate care vor fi construite anul acesta vor prelua și locurile care blochează trotuarele din zonele lor. Celelalte vor fi redate cetățenilor prin sistematizarea străzilor din Sectorul 5, care urmează să înceapă.
Primăriile sectoarelor 1 și 4 ne-au anunțat că nu au parcări legale de reședință care blochează complet trotuarele. Iar administrațiile sectoarelor 2 și 3 n-au comentat subiectul.
Editor : Liviu Cojan