Dan Voiculescu şi Adrian Năstase sunt în mijlocul celui mai mare scandal iscat vreodată la târgul de carte Gaudeamus. Prezenţa celor doi foşti politicieni condamnaţi penal bulversează asociaţia editorilor şi este contestată de o serie de oameni de cultură.
La mai bine de 24 de ore de la izbucnirea scandalului legat de lansările de carte ale lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ecourile încă nu s-au stins.
„Nu poţi să interzici apariţia acestor cărţi. E vorba la urma urmei de sindromul Hitler. În societatea democratică au dreptul şi lichelele, şi canaliile, şi foştii puşcăriaşi. Au dreptul să vorbească, să se exprime. În ţara noastră liberă, acum, şi democratică, poţi să fii coleg de raft cu tot felul de personaje. Asta este”, afirmă Cristian Tudor Popescu - scriitor şi jurnalist.
„Un loc care trebuie să fie al unei bucurii, al minţii şi al unor oxigenări a creierelor devine un loc contaminat din care îţi vine să ieşi, să intri sub un duş scurt, scoţian, rece, ca să te speli cumva de ceea ce a ricoşat dinspre standul acestei edituri. Nişte oameni care au stat la zdup pe bună dreptate pentru că au furat, pentru că au mistificat, pentru că au făcut tot felul de lucruri amendabile penal, vin aici şi se bucură de răsfăţul unei edituri. E nedemn”, spune Radu Paraschivescu – scriitor.
Dan Voiculescu a lansat o carte de peste 300 de pagini. Adrian Năstase şi-a copertat câteva însemnări mai vechi. Amândoi şi-au promovat marfa la standul editurii Rao, cea care i-a publicat.
„Trei ani de zile am stat în trening. Trening. Fermoarul dimineaţa, fermoarul seara. Şi acum trebuia să-mi pun un costum. Trebuia să aleg o cravată. Trebuia să mă gândesc ce vă spun”, a declarat Dan Voiculescu.
„Noi asta promovăm: cărţile! Nu contează atât de mult unde au fost scrise. Indiferent că au fost dincolo de gratii sau libertate. Tirajul nu e mare. Nu e ca la un autor care s-ar vinde tot timpul anului”, spune Ioana Clinci - reprezentant editura RAO.
În cartea lui Dan Voiculescu sunt poze cu el, cu angajaţii săi şi cu familia. O vinde cu 50 de lei.
În semn de protest, Casa Pariurilor Literare a afişat un mesaj sec: „Stand închis pe durata lansării cărţilor puşcăriaşilor”.
„Ăsta este un târg de carte pentru expozanţi, pentru cititori. În momentul în care el o ia pe o notă politică sau transmite anumite mesaje strict financiare, noi preferăm să ne retragem. Prin urmare, am considerat că e necesar, moral, să închidem standul şi să ne vedem de treabă după respectivele evenimente”, afirmă un editor.
În semn de protest faţă de incidentul de ieri, directorul editurii Humanitas, Lidia Bodea, a renunţat la statutul de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România. Conducerea Asociaţiei Editorilor spune că va discuta situaţia creată în cadrul târgului de carte Gaudeamus în următoarea şedinţă comună.
Citiți și: FOTO. „Este cenaclul Rahova?” Protestatari la lansarea unei cărţi a lui Dan Voiculescu