Situaţie periculoasă la Buzău. Într-un oraş aflat în zona seismică Vrancea sunt zeci de blocuri clasificate clădiri cu risc seismic ridicat, dar nimeni nu ştie unde sunt expertizele în baza cărora au fost puse bulinele roşii. Reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi spun că vor căuta documentele. Până atunci, însă, nimeni nu poate spune exact în ce stare mai sunt imobilele şi la ce riscuri sunt expuşi locatarii.
Lipsa expertizelor a fost descoperită după ce mai mulţi locatari din blocuri cu bulină roşie au vrut să vadă documentele. Bulinele au fost puse în anul 2005 în baza unor verificări făcute în 1993.
„Noi avem o simplă listă la acest moment, lucrăm la o adresă, un document prin care să solicităm atât Consilului Judeţean cât şi Inspectoratului în Construcţii sau altor autoritati abilitate să ne furnizeze aceste expertize”, spune Ionuţ Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.
„Eu am dus din 2009, personal, acum nu se mai găseşte nimic, ce le-a făcut, nu se ştie”, spune Gheorghe Bălăşoiu, preşedinte asociaţie de proprietari.
„În anul 1993 a existat o listă în care 44 de blocuri încadrate în clasa 1 risc seismic, fără a exista acea documentaţie necesară pentru a justifica încadrarea clasa 1 seismic”, susține Constantin Ionescu, preşedintele asociaţiilor de proprietari din Buzău.
Oamenii care locuiesc în blocurile cu risc seismic ridicat spun că stau mereu cu frică.
„La un cutremur, la ceva, o să coborâm cu apartamentul, n-am ce să zic, urcăm cu liftul şi coborâm cu apartamentul”, spune un localnic.
Totuşi, expertul care a evaluat acum peste 25 de ani mare parte din clădirile cu risc sesimic din Buzău spune că niciuna nu se va dărâma la un seism major.
„Dacă este un cutremur care să aibă caracteristici asemănătoare cu cele care au fost în '77, nu se poate întâmpla un colaps structural pentru clădirile menţionate de dumneavoastră”, afirmă Marius Constantinescu, expert în construcţii.
Există şi locatari care spun că bulinele au fost puse pe nedrept, iar asta le afectează valoarea apartamentelor.
„Prețul lui ar fi cam al unei garsoniere din Buzău de 20 de metri pătrați, iar al nostru are aproximativ 60-70 de metri pătrați”, spune un localnic.
Oraşul Buzău este la mai puţin de 100 de kilometri distanţă de Vrancea, unde au loc zilnic cutremure de magnitudini mici.