BUSINESS CLUB. Somonul modificat genetic ar putea ajunge pe farfurie

Data publicării:
somon

Numai că există şi o altă faţetă a acestei prezentări, modificările genetice pot duce la boli grave pentru cei care le mănâncă. E o întreagă controversă pe această temă, tocmai de aceea, până acum, niciun animal modificat genetic nu a ajuns, oficial, în galantare. Însă Statele Unite par pregătite să facă primul pas.

Somonul, un peşte apreciat în toată lumea, are toate şansele să fie primul animal modificat genetic, care va ajunge în farfurii. O companie americană care se ocupă de mâncarea de laborator a reuşit să obţină în Canada autorizaţia de a cultiva la scară industrială icre provenite de la un somon modificat genetic, conform El Pais.

Odată obţinută autorizația, americanii vor exporta 100.000 de icre în ferma piscicolă pe care o dețin în Canada. Următorul pas este acela de a exporta şi spre alte crescătorii icrele provenite de la peştii modificaţi genetic. Ar fi practic este prima prelucrare la scară industrială a unui animal modificat genetic.

Somonul despre care se vorbește are două secvențe de ADN. Prima este o genă a hormonului de creştere luată de la un somon normal, iar cealaltă aparţine unei alte specii înrudite, dar care se găseşte la latitudini cu climă mai rece.

Şi asta pentru că, în general, temperatura este principalul factor care limitează mărimea somonului atlantic sălbatic, frigul inhibând gena hormonului de creştere.

În urma acestei modificări genetice, se obţine un somon atlantic care creşte de două ori mai repede decât în condiţii normale. Adică are nevoie doar de un an şi jumătate, în loc de trei, pentru a ajunge la greutatea obişnuită pentru exploatarea comercială.

Cel puţin pentru moment, somonii nu vor ajunge în galantare până când nu vor fi obţinute şi avizele Agenţiei Americane pentru Reglementare în domeniul Alimentelor. Însă compania americană este sigură ca va primi si acest aviz. Documentul ar putea avea impact la nivel mondial. Asta în contextul în care 30 de specii de peşti modificaţi genetic așteaptă astfel de avize.

O astfel de decizie ar deschide o cutie a Pandorei, şi ar încuraja comercializarea altor animale modificate precum bovinele rezistente la boala vacii nebune sau porcul cu mai puţin colesterol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei