Numai că există şi o altă faţetă a acestei prezentări, modificările genetice pot duce la boli grave pentru cei care le mănâncă. E o întreagă controversă pe această temă, tocmai de aceea, până acum, niciun animal modificat genetic nu a ajuns, oficial, în galantare. Însă Statele Unite par pregătite să facă primul pas.
Somonul, un peşte apreciat în toată lumea, are toate şansele să fie primul animal modificat genetic, care va ajunge în farfurii. O companie americană care se ocupă de mâncarea de laborator a reuşit să obţină în Canada autorizaţia de a cultiva la scară industrială icre provenite de la un somon modificat genetic, conform El Pais.
Odată obţinută autorizația, americanii vor exporta 100.000 de icre în ferma piscicolă pe care o dețin în Canada. Următorul pas este acela de a exporta şi spre alte crescătorii icrele provenite de la peştii modificaţi genetic. Ar fi practic este prima prelucrare la scară industrială a unui animal modificat genetic.
Somonul despre care se vorbește are două secvențe de ADN. Prima este o genă a hormonului de creştere luată de la un somon normal, iar cealaltă aparţine unei alte specii înrudite, dar care se găseşte la latitudini cu climă mai rece.
Şi asta pentru că, în general, temperatura este principalul factor care limitează mărimea somonului atlantic sălbatic, frigul inhibând gena hormonului de creştere.
În urma acestei modificări genetice, se obţine un somon atlantic care creşte de două ori mai repede decât în condiţii normale. Adică are nevoie doar de un an şi jumătate, în loc de trei, pentru a ajunge la greutatea obişnuită pentru exploatarea comercială.
Cel puţin pentru moment, somonii nu vor ajunge în galantare până când nu vor fi obţinute şi avizele Agenţiei Americane pentru Reglementare în domeniul Alimentelor. Însă compania americană este sigură ca va primi si acest aviz. Documentul ar putea avea impact la nivel mondial. Asta în contextul în care 30 de specii de peşti modificaţi genetic așteaptă astfel de avize.
O astfel de decizie ar deschide o cutie a Pandorei, şi ar încuraja comercializarea altor animale modificate precum bovinele rezistente la boala vacii nebune sau porcul cu mai puţin colesterol.