Companiile din România găsesc mult mai greu decât anul trecut angajați pentru locurile de muncă vacante, arată studiul Manpower privind deficitul de talente. Dacă în 2014, 40% dintre companii spuneau ca au dificultăți la recrutare, anul acesta 61% se plâng că nu găsesc oamenii de care au nevoie.
Unul dintre motive ar putea fi că firmele au scos la concurs mai multe posturi, în vreme ce forța de muncă din țara noastră nu s-a schimbat prea mult.
Institutul Național de Statistică a anunțat astăzi ca numărul posturilor de muncă vacante în economie a ajuns în primul trimestru la 45.000, în creștere cu nu mai puțin de 5.000 față de ultimul trimestru al anului trecut.
INS nu oferă prea multe detalii despre meseriile care suferă din cauza deficitului de forță de muncă, dar cei de la Manpower arată ca firmele găsesc cu greu meseriași calificați, ingineri, șoferi, manageri și IT-iști.
Deficitul pentru aceste meserii există de ceva vreme și nu va dispărea prea curând. Forța de muncă nu se poate adapta peste noapte la necesarul pieței. Are nevoie de instruire, în condițiile în care aproape jumătate dintre companii spun că la interviuri se prezintă candidați fără competențele tehnice necesare. În același timp însă, aproape o negociere din cinci eșueaza din cauza neînțelegerilor pe salariu, chiar și atunci când există persoanele potrivite pentru posturile scoase la concurs. În exprimarea angajatorilor, candidații au așteptări financiare mai mari decât oferta. Însă, dacă ar fi întrebați candidații, aceștia ar spune că de fapt companiile oferă salarii prea mici.
Adevărul este întotdeauna undeva la mijloc și, cu toate că forța de muncă din România are o problemă cu evaluarea propriilor competențe, unele companii încearcă să ofere salarii cât mai mici.
Însă deficitul de forță de muncă poate fi mai scump decât acordarea unor salarii mari. 60% dintre companii spun că posturile vacante le afectează productivitatea, 42% spun că este afectată abilitatea de a deservi clienții. Iar 45% dintre angajatori se plâng că, pe lângă aceste probleme, deficitul de forță de muncă îi obligă să le ofere salarii mari angajaților pe care deja îi au.
Studiul arata că, față de anul trecut a crescut numărul companiilor care au început să ia măsuri speciale pentru acoperirea posturilor de muncă vacante. Cele mai multe organizează cursuri de perfecționare pentru angajații existenți. Aceștia sunt promovați mai apoi în posturi care necesită un grad mai ridicat de calificare și eliberează astfel poziții mai ușor de acoperit. Sau cel puțin așa ar trebui să stea lucrurile în teorie. În practică, această strategie nu dă mereu rezultatele scontate.