Cei care îşi scot apartamentele şi casele vechi la vânzare sunt tentaţi să lase lucrările de renovare pe seama viitorilor proprietari. Este o atitudine greşită, pentru că orice îmbunătăţire adusă unei locuinţe se vede în preţul ei.
Apartamentele renovate costă în medie cu 15% - 20% mai mult decât cele nemodernizare. De exemplu, valoarea unui apartament poate sări de la 50.000 la 57.500 de euro dacă este zugrăvit şi dacă i se schimbă gresia, parchetul şi tâmplăria.
În funcţie de materialele alese, o renovare completă a apartamentului poate să coste chiar şi 5.000 de euro. La acest preţ renovarea se transformă într-o investiţie care îi aduce proprietarului un profit de 2.500 de euro la vânzarea apartamentului. Cine nu are bani pentru cosmetizarea completă a locuinţei poate alege alternativa mai ieftină a renovărilor parţiale.
Însă opiniile sunt împărţite în privinţa încăperii care ar trebui să beneficieze de renovare. De cele mai multe ori este aleasă bucătăria, despre care se spune că poate să majoreze preţul unui apartament vechi cu 4%, adică 2.000 de euro la un apartament de 50.000 de euro. Însă studii mai noi de piaţă arată că, de fapt, acest procent este supraevaluat, iar cumpărătorii nu sunt încântaţi atât de tare de o bucătărie nouă.
În schimb, o baie nouă ar putea fi apreciată mult mai mult, iar renovarea ei cu 1.000 de euro i-ar putea aduce proprietarului 1.500 de euro în plus la vânzarea apartamentului.
Totuşi, dacă proprietarul alege materiale mai bune pentru renovarea unei încăperi sau a întregului apartament, nu mai face profit. Doar îşi recuperează cheltuielile. Este bine şi aşa, pentru că apartamentele care au avut parte de îmbunătăţiri se vând mult mai repede decât cele care au fost renovate ultima oară pe vremea lui Ceauşescu.