Bucureştiul va fi reproiectat de specialişti din Spania, Marea Britanie şi Statele Unite. Întreaga echipă este însă condusă de arhitecţi români din cadrul Universităţii Ion Mincu. Cu ideile lor au câştigat dreptul de a redesena Planul Urbanistic General al Capitalei în următorii 10 ani.
„Acum începe o experienţă de altă natură, acumulată în timp, cu specialişti români din universitate formaţi în străinătate şi cu străini care se vor forma aici”, declară Emil Barbu Popescu, rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.
Până în 2023, Capitala va fi împărţită în mai multe... mini oraşe. Oraşul culturii, cel al gării, oraşul expo, cel inteligent şi oraşul de afaceri. Zone cheie bine delimitate, spun specialiştii.
Tot în planul urbanistic al Bucureştiului, arhitecţii spun că este nevoie şi de o linie de metrou care să unească cele şase gări ale Capitalei.
Cel mai important proiect rămâne însă construirea gării internaţionale. Va avea două terminale - unul la Gara de Nord şi celălalt pe Centura Bucureştiului, pe modelul celei de la Madrid:
Gara de Nord va fi puntea de legătură între Bucureşti şi celelalte capitale europene. Distanţa până la Paris ar urma să fie parcursă cu trenul de mare viteză în cel mult opt ore.
Cu noul plan urbanistic, arhitecţii vor să schimbe radical şi modul în care se va construi în Capitală de-acum încolo. Nu se va mai ţine cont doar de avizul de ridicare a unei clădiri, ci şi de materialele folosite şi aspectul pe care-l va avea la final - dacă se încadrează sau nu în zona în care-a fost proiectată.
Clădirea ar urma să intre ulterior într-o bază de date online a Bucureştiului, la care vor avea acces toţi locuitorii Capitalei.
Grădina zoologică din Capitală va deveni... BioParc, după modelul altor ţări europene
Animalele vor sta în spaţii asemănătoare cu cele din rezervaţiile naturale, iar plantele vor fi specifice zonei prezentate. Dar până când ne vom plimba printr-o pădure tropicală sau printr-o savană, mai avem de aşteptat şapte ani. Atât va dura până proiectul va deveni realitate.
Dacă acum se întinde pe o suprafaţă de aproape şase hectare şi găzduieşte peste 1.800 de exemplare, în următorii şapte ani Grădina Zoologică va fi de zece ori mai mare - un parc uriaş va fi amenajat pe 57 de hectare din Pădurea Băneasa.
Amenajarea intregului parc va costa aproximativ 100 de milioane de euro si va respecta toate normele europerne, iar la final zona va fi populată cu 7.000 de animale din 500 de specii.
Traseul pentru vizitatorii va fi bine stabilit.
„Totul se va face ţinând cont de vegetaţia care există acolo. Nu vom schimba şi nu vom afecta biotopul Pădurii Băneasa, se va ţine cont de aleile care există deja trasate pe suprafaţa respectivă de luminişurile care există deja”, detaliază Anca Oprea, directorul Grădinii Zoologice.
Pentru ca planurile de pe hârtie să devină realitate, Primăria Capitalei are de gând să se împrumute de la bănci.
Administraţia Grădinii nu aşteaptă însă începerea lucrărilor de transformare în bioparc - are în plan schimbări care să atragă tot mai mulţi vizitatori.
Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori, municiplitatea intenţionează ca din această vară, în incinta Grădinii Zoologice să facă şi un parc pentru copii, care să aibă şi o tiroliană.
Actuala grădină zoologică a fost construită în 1959 şi este vizitată, anual, de aproximativ 2,5 milioane de persoane. După reamenajare, ar putea deveni membră a Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice, fapt ce va permite schimbul de animale cu alte grădini, în vreme ce acum pot fi doar cumpărate.