Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a publicat Raportul cu privire la activitatea centrului antirabic pe anul 2012. La cele 12.961 de persoane care s-au prezentat în 2011 pentru analize după ce au fost muşcate de câini se adaugă nu mai puţin de 3231 de noi cazuri. Oficial, în anul ce tocmai s-a încheiat au fost muşcaţi 16.192 de bucureşteni.
3.330 din aceştia sunt copii.
Neoficial, numărul oamenilor agresaţi este mult mai mare, pentru că nu toţi se prezintă la medic.
Cronica deceselor
Anul trecut, pe 28 februarie, o fetiţă de cinci ani din Bacău a murit de turbare la două luni după ce fusese muşcată de un câine vagabond. În martie, cu câteva zile înainte să împlinească şase ani, un băieţel din comuna Dărmăneşti, Suceava, a avut parte de o moarte violentă după ce a fost atacat de o haită. Un alt băieţel de şase ani din Timiş, cu Sindrom Down, a fost mutilat de altă haită, ajungând la spital cu sute de muşcături.
Sunt doar trei cazuri prezentate de presă din zecile de mii existente în fiecare an.
Cât ne costă muşcăturile
Un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară. Prinderea unui câine comunitar, cazarea în adăposturile primăriei, tratarea şi hrănirea costă 85 de euro pe lună. Pe de altă parte, costul îngrijirilor acordate celor muşcaţi de maidanezi variază între 130 şi 400 de lei pe pacient.
În cazul agresiunilor comise de câini comunitari, costurile sunt suportate de unitatea medicală, iar în perioada 2006-2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini s-au ridicat doar în Bucureşti la nu mai puţin de 7.856.247,66 lei, adică 1.870.535 euro.
Situaţia în Capitală
În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capitalei au fost curăţate de 81.566 de câini. În 2011, se estima că sunt din nou în libertate circa 60.000 de vagabonzi, grupaţi în 7-8000 de haite. Iar pentru fiecare câine cazat în adăposturile din Capitală, întreţinerea costă circa 375 de lei, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Legislaţia în vigoare
Problema maidanezilor este reglementată în prezent prin Legea 227/2002 pentru aprobarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Ea prevede că primăriile au următoarele obligaţii legale:
- să construiască adăposturi;
- să cazeze în ele maidanezi pe o perioadă de 14 zile;
- să îi eutanasieze pe cei bolnavi cronici şi incurabili conform cu recomandările medicului veterinar care îi examinează;
- să eutanasieze câinii care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi la expirarea termenului.
Legea prevedea iniţial şi eutanasierea câinilor abandonaţi, însă în 2008 a fost modificată. Eutanasierea este permisă acum doar în cazul animalelor bolnave şi violente. Câinii strânşi de hingheri sunt păstraţi în adăposturile primăriilor, de unde pot fi daţi spre adopţie.
Ella Moroiu