În Bucureştiul unde nu există loc de parcare pentru 90% dintre maşini, mai sunt şi 3.000 de spaţii ocupate de rable care nu se mai mişcă de ani de zile. Aşa se face că norocoşii care au prins loc de la primărie aleargă la începutul anului să plătească taxa. Altfel contractul este anulat. Şi mai există varianta în care pârăsc la poliţie vehicule abandonate, ca să fie ridicate.
Mai în glumă, mai în serios, şoferii spun că la Bucureşti nu poţi să te opreşti din mers. Două milioane de maşini merg zilnic prin Capitală, dar locuri de parcare există doar pentru 10% dintre ele. Ar fi mai multe dacă nu ar zace pe ele mii de vehicule ruginite, care nu s-au mai clintit de ani de zile.
De multe ori, şoferii se ocupă singuri de problemă. Reclamă la poliţia locală orice maşină care ar merita să stea la fier vechi, nu pe un loc de parcare.
Aurel Dobrilă, director genral al Poliţiei Locale sector 2: „Vede că e plină de praf, plină de frunze, ba mai are și cauciucurile dezumflate.”
Anul trecut au fost ridicate 2.200 de maşini abandonate din Bucureşti, dar mai sunt cel puţin încă atâtea care ocupă degeaba locuri de parcare. Autorităţile promit că le fac să dispară, dar până atunci şoferii se luptă pentru un loc plătit. În unele zone există 30 de cereri pentru un singur spaţiu.
Şoferii norocoşi plătesc chirie între 37 şi 77 de lei, în funcţie de cartier. Taxa este mai mare însă la parcările inteligente.
Parcarea inteligentă ocupă la sol locul a două masini însă pot primi până la 20 de vehicule. Intrarea se face printr-un sistem asemănător ascensorului, iar accesul nu este permis fără un card special. 25 de asemenea module cu 672 de locuri sunt în cartierele Militari şi Drumul Taberei. Un loc costă 115 lei pe lună, dar şoferii spun că face toţi banii.
Șofer: „Simplu. Este mult mai sigur. Şi iarna o găseşti caldă, nu este plină de zăpadă, gheaţă.”
Vestea proastă este că Primăria nu mai amenajează nicio asemenea parcare. Iar cele existente sunt complet ocupate.