„În momentul când va fi vorba de aprobarea SF-ului şi aşa mai departe, în principiu sunt de acord. Nu pot să resping când pot să vezi telegondole plimbându-se peste strada Braşov”, a declarat, ironic, primarul Sorin Oprescu.
„Aveţi unele proiecte fantasmagorice şi vă plac autostrăzile suspendate, telegondolele. Ne place să trăim la înălțime”, le-a spus colegilor, în ședința de Consiliu, Cătălin Iliescu, consilier general.
Alte proiecte aprobate
De asemenea, în Capitală urmează să fie amenajate şase de staţii de alimentare pentru automobilele electrice. Prima staţie va fi realizată în zona Unirii.
„Mi s-a replicat că s-a mai încercat montarea unor astfel de staţii pilot în pasajul de la Universitate şi au fost furate. Şi că nu vor putea fi supravegheate”, a declarat un consilier PPDD. Primarul Oprescu l-a corectat: „Maşinile au fost furate, nu staţiile”.
Comisia Europeană şi-a propus ca până în anul 2020, în România să se vândă 10.000 de maşini electrice. Până în acest moment, la noi în ţară nu sunt mai mult de 45. Primăria vrea să instaleze șase stații de alimentare în Capitală şi să pună la dispoziţia bucureştenilor zece maşini electrice, pe care să le închirieze pentru test drive.
N-a fost uitat nici vechiul sediu al Primăriei, la a cărui renovare se lucrează de trei ani. Pentru continuarea lucrărilor, vor fi alocate aproape 19,6 milioane de euro, fără TVA. Suplimentarea sumei vine după ce, în februarie, consilierii generali au aprobat creşterea cu peste 7,6 milioane de euro a fondurilor pentru consolidarea sediului municipalităţi. Astfel, investiţia a ajuns la aproape 40 de milioane de euro.
O altă hotărâre importantă aprobată de consilieri vizează fuziunea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice cu Electrocentrale București. Noua entitate se va numic SACET şi va avea statut de societate comercială. În acest fel, Guvernul va şterge datoriile de peste două miliarde de lei ale RADET.
Consilierii generali au mai votat şi pentru renovarea singurei băi publice din Capitală. Aproape 700.000 de euro urmează să fie alocate pentru consolidarea şi restaurarea Băii Griviţa. În anul 2000, clădirea a mai fost închisă, timp de doi ani, pentru lucrări de renovare.
Arenă multifuncțională și academie de tenis
Bucureştenii vor avea şi o nouă sală de sport în Complexul Sportiv Lia Manoliu. Primăria Capitalei vrea să construiască o arenă multifuncţională, dedicată tuturor sporturilor. Arena va putea găzdui meciuri de fotbal, tenis, baschet sau handbal. Lucrările ar trebui să dureze doi ani.
Va avea 12 000 de locuri, iar investiţia depăşeşte 80 de milioane de euro, pentru că municipalitatea vrea să folosească cele mai noi tehnologii, astfel încât arena sportivă să se poată transforma, în orice moment, în sală de concerte.
Capitala va avea şi o academie de tenis, tot în Complexul Sportiv „Lia Manoliu”. Investiţia, care va cuprinde şase terenuri de tenis, se va ridica la 1,75 milioane de euro şi se va realiza în şase luni.
Primarul Sorin Oprescu s-a arătat nemulţumit de bugetul votat de consilierii generali. „Nu se respectă legea. Au fost luaţi bani de la investiţii care sunt pe cale de terminare. Dacă voi avea dovada materială, o să-l atac în instanță. Neînchizându-se, o să facem altă ședință”, a declarat Sorin Oprescu.
Bugetul Capitalei a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, 7 abţineri şi niciun vot împotrivă. Consilierii PPDD s-au abţinut de la vot, în timp ce reprezentanţii PDL au părăsit sala de şedinţă.
Proiectele Primăriei Capitalei
- renovare sediu primărie: 19,6 milioane de euro, fără TVA
- restaurare Baia Griviţa - 697.373 de euro
- sală de sport multifuncţională: 80.597.950 de euro
- academie de tenis: 1,75 milioane de euro