Bucureștenii ar putea să aibă încă un Centru Vechi. Există o zonă cu potențial în Sectorul 2, cu case frumoase de epocă, unde ar putea apărea noi zone pietonale. Proiectul ar putea prinde viață anul viitor. Între timp, Centrul Istoric existent se degradează tot mai tare. S-au împotmolit lucrările de înlocuire a pavajului, pentru că a expirat contractul de garanție. Municipalitatea caută acum alte soluții.
Zona Moșilor Vechi din Capitală ar putea fi transformată într-un nou centru vechi. Se dorește creșterea spațiilor pietonale de trei ori și a zonelor verzi de cinci ori.
Cezara Scutari, reporter Digi24: Intrarea Mantuleasa ar deveni, potrivit proiectului, o zonă pietonală. La fel și Calotești și o porțiune din strada Negustori. Celelalte artere ar avea circulație pe sens unic și trotuarele lărgite.
Andrei Panaitescu, consilier local Sector 2, initiator proiect: „Scopul studiului făcut de Banca Mondială a fost să ne dea o direcție și niste principii de intervenție în aceste zone.
Ar fi vorba de a crește spațiul pietonal, nu de a desființa total traficul auto. Este una din intenții, să creăm zone unde se pot realiza terase”.
Proiectul urmează să fie discutat cu cei care locuiesc în zonă.
- „Ar fi excelent. Este o zonă frumoasă, bine poziționată. Dar ce facem cu atâtea mașini? Unde le parcăm?”
- „E o zonă pietonală necesară, e plin de mașini aici. Iar spațiile verzi sunt împrejmuite cu gard, ceea ce nu le face deschise. Cu mașinile o sa fie probleme, dar dacă deschizi măcar spațiile, se mai aerisește zona”.
- „Mai bine să fie zonă liniștită. Nu o să aibă clienți ăștia aici, pentru că sunt numai oameni bătrâni”.
- „Noi mai avem o vârstă, dar tineretul vine cu zgomot și cu muzică de asta electronică care pe noi nu prea ne interesează și ne deranjează”.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Începem să lucrăm pe această viziune începând cu anul viitor, deci cu 2023. E de spus că proiectul crește numărul de locuri de parcare cu mai mult de 100% pentru că le sistematizează. Însă, vom scădea suprafața de spațiu carosabil”.
Centrul Vechi de acum arată dezolant, cu monumente istorice lăsate în paragină și cu pavajul denivelat sau spart în multe locuri.
- „Văd foarte multe locații închise, pavajul a început să cedeze. Asta văd turiștii străini când vin în București”.
Reporter: Cum reușești să te plimbi prin Centrul Istoric?
- „Secretul este că merg la săliță în fiecare zi și am o musculatură a picioarelor foarte bine dezvoltată, dar cred că cineva care nu ar merge la săliță în fiecare zi și-ar rupe picioarele cu siguranță”.
- „Ar fi loc și de mai bine. S-ar investi mult mai mult în carosabil, dacă terasele ar fi toate de un fel. Oamenii care au terase și nu numai ar putea să le consolideze”.
Lucrările de înlocuire a pavajului, începute în mai, s-au blocat din cauza expirării contractului de garanție. Potrivit consilierilor viceprimarului Stelian Bujduveanu, „în prezent, Direcția de Investiții a Primăriei Capitalei face demersurile administrative pentru a preda străzile din Centrul Istoric către Administrația Străzilor. Imediat după preluarea străzilor de către ASB, toate străzile din Centrul Istoric și cele din jur vor intra în proces de reparații”.
Editor : A.C.