Pe tot parcursul vieții lor, cam 11% dintre români nu ajung niciodată la stomatolog și, de cele mai multe ori, lipsa banilor este de vină. Într-un oraş de provincie, o plombă costă între 80 şi 100 de lei, iar pentru un simplu control trebuie să scoţi din buzunar cel puţin 50 de lei. Aşa se face că 80 % din populația rurală a României are dinţii stricați. Și chiar dacă ar face rost de bani, nu prea au la ce medic să meargă. Nu de alta, dar stomatologii nu prea își deschid cabinete la sat.
„În momentul de faţă suntem într-o situaţie dezastruoasă, mai ales în mediul rural găsim tot mai mulţi pacienţi bolnavi, plini de carii, care nu au posibilitatea şi nu au acces să meargă la medicul stomatolog. Dacă statul nu ia niciun fel de măsură, o să ajungem fără dinţi în gură, asta e clar,” spune Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Palmed.
Problema este că, din ce în ce mai mulţi copii au probleme cu dinţii. 70% dintre cei de peste 12 ani au carii, iar mai bine de 90% dintre ei ajung la stomatolog cu probleme dentare grave.
„Cu trecerea anilor, problemele se agravează şi, în momentul în care deja de la vârste fragede copilul a pierdut dinţi, când ajunge adult, ajunge cu nişte probleme foarte mari. Ajung chiar la vârste de 30-40 de ani, sunt pacienţi care îşi pierd toţi dinţii,” explică Ionuţ Leahu, medic stomatolog.
În România funcţionează peste 12.500 de cabinete stomatologice private şi doar 1.500 de cabinete publice.
Dentistul a ajuns să fie o raritate mai ales în şcoli. În România se închid, în medie, patru cabinete stomatologice în fiecare an, singurele unde copiii ar putea fi trataţi gratuit. S-a ajuns ca peste trei milioane de elevi să împartă 431 de cabinete şcolare. Odată cu desfiinţarea lor a fost uitat şi de termenul prevenţie. Media naţională este de un cabinet la aproape şapte mii de elevi.