Biserica Ortodoxă se plînge că agenţiile de turism organizează pelerinaje către destinaţii cu încărcătură spirituală.
„În ultimele luni s-au primit mai multe solicitări din partea unor participanţi la unele pelerinaje organizate în numele Bisericii Române de unele agenţii de turism, de persoane fizice sau chiar de falşi preoţi”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Iar lista de reproşuri din partea Patriarhiei continuă.
„Cazările au fost cu mult sub standardele de calitate, apoi nu au primit facturi pentru banii oferiţi, iar preotul care este prezent permanent la pelerinajele organizate de Patriarhia Română a lipsit sau au fost folosiți preoţi cu un statut canonic incert sau chiar falşi preoţi”, mai spune Constantin Stoica.
De partea antreprenorilor laici a sărit imediat Asociaţia Națională a Agențiilor de Turism.
„Toţi membrii noştri care deţin licenţă de turism acţionează în condiţii de legalitate. Emit facturi, emit chitanţe, sunt plătitori de impozite şi taxe. Cu privire la agenţii de turism care ar acţiona ilegal, noi nu am primit nicio sesizare din partea Patriarhiei”, spune Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Agențiilor de Turism.
„Considerăm că se încearcă să se inducă opiniei publice ideea că acele agenţii de turism care sunt neafiliate bisericii nu ar putea să ofere servicii turistice cu scop de cunoaştere a locurilor sfinte”, adaugă ea.
În ultimul an, Biserica a încasat peste o jumătate de milion de lei din turismul religios. Birourile Patriarhiei Române au organizat pelerinaje în Israel, Iordania, Grecia sau Egipt - iar asemenea oficii pentru vânzarea de sejururi în locuri sfinte se găsesc în oraşe mari, precum București, Iaşi, Cluj sau Craiova.