O biserică monument-istoric a fost stricată chiar de preotul care slujea în ea. Părintele a distrus trei dintre stâlpii construiţi în 1802 când a încercat să ridice o casă parohială mai mare în curtea lăcaşului de cult. Grav este că nu avea nici autorizaţie pentru lucurări. Îngrijoraţi, localnicii au anunţat autorităţile, iar acum poliţia a intrat pe fir.
Vechi de două sute de ani, stâlpii bisericii din Cepleniţa au pierdut lupta cu timpul chiar din cauza preotului care slujeşte acolo. Parohul i-a acoperit cu cărămizi ca să acopere stricăciunile lucrărilor pe care le-a început fără să aibă autorizaţie.
Adrian Coșmincu, preot paroh Biserica Sfinții Voivozi Ceplenița: „N-a fost cu rea voință. O parte din vină am și eu pentru că nu am avut răbdare să fac demersurile.”
Cei trei stâlpi sunt parte a monumentului istoric construit în 1802 de logofătul Iordache Cantacuzino-Pașcanu.
Virgil Băbîi, director Direcția Județeană de Patrimoniu Iași: „S-a săpat într-un loc unde trebuia neapărat supraveghere arheologică sau cercetare. S-a încălcat odată legea 422, pentru că se construiește fără avizul direcției județene pentru cultură Iași și legea 50 privind legea construcțiilor.”
Lucrările au fost oprite abia după ce localnicii au anunţat Primăria. Preotul a fost amendat cu o mie de lei şi obligat să continue doar după ce obţine avizele.
Şefii Direcției de Patrimoniu Iaşi nu vor să lase lucrurile aşa: se gândesc să îl reclame pe preot la poliție. Şi superiorii lui vor începe o investigaţie.
Preot Marian Timofte, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Se va iniția o cercetare la nivelul sectorului Patrimoniu și Construcții Bisericești.”
Din partea superiorilor, preotul s-ar putea alege cel mult cu un avertisment scris pentru că a distrus biserica. Procurorii i-ar putea face însă dosar penal pentru că a stricat o clădire de patrimoniu.