Într-un oraş mare şi aglomerat precum Bucureştiul, dezvoltatorii imobiliari au vânat fiecare petec de teren pentru a ridica noi construcţii. Astfel au apărut cazuri precum cel din zona Dorobanţi.
Pe un loc unde nu ar încăpea mai mult de trei maşini parcate a apărut, în urmă cu trei ani, un bloc de patru etaje într-una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei. Între noul imobil şi blocul vecin sunt doar câteva palme distanţă.
Cei din blocul acoperit de noua construcţie sunt cu atât mai revoltaţi, cu cât proprietarul imobilului care îi sufocă este arhitect şi ar fi trebuit să respecte legile.
Proprietarul este greu de găsit ca să dea explicaţii. Secretara lui are un răspuns scurt: „Momentan proprietarul nu este în ţară”.
Disperaţi, locatarii au cerut ajutorul primăriei Sectorului 1, dar se plâng că nimeni nu i-a băgat în seamă.
„Sesizări la Primărie s-au tot făcut, dar dacă nu ia nimeni nicio iniţiativă, ce pot să zic”, spune o locatară a blocului a cărui vedere a fost blocată de noua construcție.
Primăria Sectorului 1, acuzată de locatarii din zonă că nu ia măsuri în cazul clădirii ridicate ilegal în zona Dorobanţi, nu a oferit nicio explicaţie oficială.
Cazuri precum cel din zona Dorobanţi sunt tot mai dese în marile oraşe. Proprietarii forţează legea şi înghesuie clădirile noi până în ferestrele clădirilor vecine.
„Se poate construi la anumite distanţe prevăzute de lege pentru vederea indirectă, de exemplu la 60 de centimetri, sau pentru altă servitute de vedere la doi metri distanţă”, explică Victor Cândea-Muntean, şeful serviciului I.S.C.
Aproape 1.600 de plângeri sunt depuse anual împotriva celor care nu respectă legea. Anul trecut, însă, doar patru clădiri construite ilegal au fost demolate.