Capitala României este cel mai periculos oraș din Europa, pentru locuitorii săi, cred jurnaliștii de la BBC. Aceștia au ajuns la această concluzie, după ce au analizat riscul de prăbușire al clădirilor, în cazul unui cutremur puternic.
Femeie: O să cadă toată! Mamă, lângă teatru!
Maria Moiș, jurnalist Digi24: În urmă cu doar câteva luni, cladirea din spatele meu s-a prăbușit, și din fericire s-a întâmplat într-o seară când nu a trecut nimeni prin zonă, n-au fost răniți. Zona este extrem de tranzitată, având în vedere că vizavi este Teatrul Evreiesc de Stat.
Această situație, petrecută în centrul Capitalei, este dată exemplu într-un material de aproape o jumătate de oră care poate fi ascultat pe BBC World Service.
BBC: Ani de nepăsare au lăsat multe dintre clădiri în pericol de a se prăbuși.
BBC: Ani de nepăsare au lăsat multe dintre clădiri în pericol de a se prăbuși. Și totuși, Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Este un amestec toxic.
Emund Niculușcă, Administrația pentru consolidări: Concluzia este foarte corectă și foarte tristă, trăim în cel mai vulnerabil seismic oraș din Europa și dacă ar avea loc un cutremur în secunda asta nu am fi deloc bine pregătiți.
Maria Moiș, jurnalist Digi24: Materialul BBC amintește și de bulinele roșii așa cum este aceasta, ceea ce indică pericol de prăbușire. Dacă ar avea loc un cutremur, această clădire s-ar face una cu pământul pentru că este încadrată în clasa I de risc seismic alături de alte cel puțin 350 de blocuri din Capitală.
Asta, în mod oficial, pe hârtie. Pentru că, în realitate, lucrurile stau mult mai rău, o recunoaște unul dintre noii șefi de la Administrația pentru Consolidare din Primăria Generală. Cu alte cuvinte, sunt persoane care ar putea locui în bloc cu pericol de prăbușire, fără să știe.
Reprezentant Administrația pentru consolidări: Lista cuprinde cam 10% din totalul fondului construit. Despre restul de 90% nu știm în ce stare se află
Emund Niculușcă, Administrația pentru consolidări: Nu știm câte clădiri sunt în București astăzi cu risc seismic, pentru că lista aceasta cuprinde cam 10% din totalul fondului construit. Despre restul de 90% nu știm în ce stare se află.
Peste 22.000 de clădiri din Capitală au fost afectate după cutremurul din '77. Între timp au fost doar reparate, nu și consolidate, spune șeful de la Consolidări.
Emund Niculușcă, Administrația pentru consolidări: Așadar, nu avem o statistică clară: avem rapoarte care vorbesc despre zeci de mii de morți în cazul în care un cutremur ar avea loc noaptea. Avem rapoartele care vorbesc despre faptul că 1 din 4 bucureșteni grav afectați de un cutremur major, nu neapărat morți, rămân fără case și cu pagube materiale importante.
În următorii doi ani, autoritățile locale și-au propus să expertize câteva sute de imobile. 167 numai în acest an.
„În București nu e nevoie de un cutremur pentru ca blocurile să se prăbușească”
Autoarea materialului BBC, o jurnalistă româncă, notează că în București nu e nevoie de un cutremur pentru ca blocurile să se prăbușească.
BBC World Service: Uite, aici poți să îți faci o imagine. Uită-te la balcoane, la clădiri, e dezastru. Într-un singur cuvânt: dezastru!
Bărbat: Cred că foarte multe clădiri care au balcoane, de pe multe din ele cade tencuiala, din unele clădiri vechi cade tencuiala, cred că sunt periculoase.
Bărbat: Sunt multe clădiri părăsite, abandonate sau efectiv neîngrijite care stau să cadă balcoane improvizate, neasigurate.
În ultimii aproape 30 de ani, au fost consolidate doar 20 de clădiri dintre cele care prezintă mari probleme și s-ar prăbuși în urma unui cutremur puternic.
Editor : Liviu Cojan