Din închirierea spaţiilor, fiecare şcoală strânge, în fiecare an, între 10.000 şi 20.000 de lei. Cu aceşti bani, directorii au modernizat clasele, au refăcut sălile de sport sau au pus la punct ateliere moderne în care elevii fac practică.
Au reuşit chiar, cu ajutorul fondurilor extrabugetare, să plătească cadre didactie suplimentare pentru şcoală, pentru a le asigura elevilor condiţii cât mai bune.
60% din unităţile de învăţământ din Timiş au apelat la acestă metodă, după ce directorii şi-au dat seama că orice spaţiu nefolosit poate aduce câştig.
Bazinul din incinta Şcolii Gimnaziale numărul 30 din Timişoara este închiriat de aproape 14 ani pentru cei care vor să se relaxeze la piscină. Pentru că a reuşit să adune suficienţi bani din această activitate, școala a angajat şi un profesor de înot pentru propriii elevi.
Nu este singurul spaţiu dat în folosinţă unor străini. De câţiva ani, subsolul unităţii s-a transformat în sală de fitness, iar banii câştigaţi din chirie au intrat tot în bugetul şcolii.
Unii directori închiriază chiar şi camerele de cămin. Aproape jumătate din căminul Colegiului Tehnic Henri Coandă este folosit acum de studenţi. 180 de lei pe lună costă lunar cazarea aici.
În plus, școala închiriază cu ora şi sala de sport. Toate aceste contracte îi aduc liceului un venit anual de 20.000 de lei, bani cu care au fost modernizate atelierele pentru elevi.
Cu o investiţie de aproape 60.000 de lei vechiul atelier s-a transformat într-o bucătărie utilată ca în marile restaurante. Aici mici bucătari învaţă acum meserie.
Există însă şi şcoli unde directorii ar vrea să închirieze, dar nu au ce. Totuşi Inspectoratul Şcolar îi sfătuieşte să nu stea la mila autorităţilor, în aşteptarea banilor.
„Recomandarea din partea noastră este ca şcolile să se preocupe de obţinerea unor fonduri proprii”, a declarat Aurelian Sima, inspector general şcolar adjunct ISJ Timiş.
Închirierea spaţiilor se face numai cu acordul autorităţilor locale.