5.000 de musulmani au venit să se roage pe stadionul Dinamo. Ei au marcat astfel sfârşitul lunii de post Ramadan. După o lună în care oamenii nu au mâncat şi nu au băut cât timp soarele a fost pe cer, urmează trei zile de sărbătoare, cu mese pline de bucate alese: baclavale, sarailii, cozonaci sau delicioase preparate din carne de oaie sau vită.
„Reprezintă o bucurie a musulmanilor. Musulmanii au două sărbători: aceasta, de post, şi sărbătoarea de sacrificiu”, a spus Abu al Ola Nagi Al Ghithy, preşedintele Centrului Cultural Islamic "Islamul azi".
„Ramadan e un post, e o lună de respect. Să ştie şi lumea despre noi, să nu aibă părere că suntem altă lume. Respectăm legea, pe celălalt. Trăim toți pe acest pămant și toți suntem oameni”, a spus unul dintre cei care s-au rugat pe stadionul Dinamo.
Câţiva dintre participanţii la slujba de pe stadionul Dinamo au protestat faţă de situaţia tensionată din Fâşia Gaza. „Eliberați Gaza!”, au strigat aceștia.
În cele trei zile de Ramazan Bairam sau Sărbătoarea Dulce, cum mai este denumită, musulmanii merg în vizită la rude şi prieteni pentru a celebra sfârşitul postului.
Geamia din Constanţa a fost neîncăpătoare pentru sutele de bărbaţi veniţi la slujbă. Potrivit tradiţiei, în toate cele trei zile cât ţine sărbătoarea musulmanii îşi vizitează rudele şi apropiații. Copiii colindă din casă în casă pentru a-i saluta pe cei mai în varstă și primesc dulciuri în dar.
La masa de Iftar, organizată la un restaurant din Constanţa, a fost invitat şi ambasadorul Turciei în România.
„La fel ca toate sărbătorile noastre religioase, Bairamul este un prilej pentru a ne întări legăturile de prietenie, de frăție și de cooperare”, a declarat ambasadorul Turciei în România, Omur Solendil Omur.
În România trăiesc aproximativ 65 de mii de musulmani.