Până la sfârşitul anului ar urma să aibă loc disponibilizări la CET Bacău, Poşta Română, Hidroelectrica, Electroserv, precum şi la cele trei companii feroviare de stat. Însă niciunul dintre angajaţii acestor societăţi nu poate fi sigur că va primi salarii compensatorii.
Conform legii, dacă una dintre companiile de stat va depune un plan de redresare cu mai puţin de o mie de disponibilizări, angajaţii nu vor primi niciun leu. În cazul în care compania anunţă peste o mie de concedieri colective, angajaţii vor primi şi un aşa-numit venit de completare, pe lângă ajutorul de şomaj.
Acesta sumă reprezintă diferenţa dintre indemnizaţia de şomaj şi salariul de la firmă. Cu alte cuvinte, disponibilizaţii vor primi o perioadă aceiaşi bani ca atunci cînd aveau loc de muncă.
Perioada va fi calculată în funcţie de vechime. Cei cu mai puţin de zece ani în câmpul muncii vor beneficia de aceste venituri timp de 12 luni, în vreme ce salariaţii cu o vechime de peste 25 de ani vor primi venituri compensatorii pe o perioadă de 24 luni.
Disponibilizări anunţate pentru 2013
CET Bacău - 120 de angajaţi
Hidroelectrica - 600 de angajaţi
Electroserv - 1.000-1.800 de angajaţi
Poşta Română - 3.500 de angajaţi
CFR Infrastructură - 1.000 de angajaţi
CFR Călători - 1.000 de angajaţi
CFR Marfă - 1.500 de angajaţi
Cât timp sunt plătite salariile compensatorii
Vechime 3-10 ani: 12 luni
Vechime peste 25 de ani: 24 luni