București: În prezent, la nivelul Capitalei, diferența dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi este de aproximativ 11% – o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferența era de 20%. Bucureștiul este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat.
Brașov: În orașul de la poalele Tâmpei, o locuință nou-construită este, în medie, cu 69 de euro pe metru pătrat mai scumpă decât una în bloc vechi, adică 8%. La sfârșitul lui 2013 însă, „distanța” dintre cele două categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru pătrat. Accentuarea acestei diferențe se datorează faptului că locuințele din blocurile noi s-au scumpit mai mult anul acesta, respectiv cu aproape 3%, de la 868 la 894 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,35%, de la 814 la 825 de euro pe metru pătrat, conform Imobiliare.ro.
Cluj-Napoca: Orașul de pe Someș este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate în care locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul și anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Florești și nu în Cluj-Napoca. Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât cele noi, diferența fiind în scădere având în vedere că la finalul anului trecut aceasta se situa în jurul valorii de 20%. Apartamentele din ansamblurile rezidențiale clujene s-au scumpit în primele nouă luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru pătrat util.
Constanța: În orașul de la malul mării, un apartament nou-construit este cu 6% mai scump decât unul vechi, cu alte cuvinte, acesta poate fi achiziționat, în medie, cu 50 de euro pe metru pătrat util mai mult decât unul vechi (față de o diferență de 29 de euro pe metru pătrat, valabilă la sfârșitul anului trecut). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele nouă luni din 2014, unitățile locative din ansamblurile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru pătrat, în timp ce locuințele din blocurile vechi au rămas la un nivel de preț relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru pătrat (de la 832 de euro pe metru pătrat).
Timișoara: Conform datelor Imobiliare.ro, în orașul din vestul țării, diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creștere față de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013. În decurs de nouă luni, locuințele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.