Ca să nu mai simţiţi creşterea preţurilor la utilităţi, schimbaţi centrala pe gaz cu încălzirea electrică. Aceasta este recomandarea autorităţii care reglementează preţurile utilităţilor în România.
„Energia electrică va intra mai adânc în consumul casnic. Aţi văzut că deja aragazele sunt foarte des înlocuite de utilizarea cuptoarelor cu microounde”, spune Nicolae Havrileţ, preşedinte Autoritatea de Reglementare în Energie.
În acest moment, pentru a încălzi o locuinţă cu 2 camere pe timpul iernii se consumă aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Persoanele care au cu centrale termice plătesc peste 300 de lei pe lună. Pentru acelaşi tip de apartament, de aproximativ 60 de metri pătraţi, încălzirea electrică poate costa mai puţin cu 50 de lei lunar.
În plus, izolarea termică, geamurile de termopan, aparatele electrocasnice de clasă energetică A şi corpurile de iluminat cu senzori pot aduce economii substanţiale la întreţinerea locuinţei. Cea mai nouă soluţie este controlul aparatelor din casă printr-un sistem informatic de tip GPS.
Reducerea facturii la energia electrică se poate realiza şi printr-un sistem inteligent instalat pe telefonul mobil. Spre exemplu, dacă am uitat un fier de călcat în priză, îl putem deconecta de la curentul electric chiar dacă ne aflăm în afara locuinţei.
În plus, putem deschide centrala termică sau aparatul de aer condiţionat chiar înainte de a ajunge acasă, iar maşina de spălat poate porni şi ea comandată de pe telefonul mobil.
„Dacă folosim toate aceste modalităţi de reducere a consumului de energie electrică în casele noastre putem să ajungem la economii de 30% în mod curent”, spune Florentina Totth, vicepreşedinte la Schneider Electric România.
Aceste sisteme costă însă câteva mii de euro, aşa cum sunt şi radiatoarele electrice cu rocă vulcanică. Pentru cei care îşi pot permite investiţia, sistemul costă aproximativ 2500 de euro.
„Inclusiv după ce au fost oprite ele cedează un timp îndelungat căldura şi nu mai este nevoie de consum energetic. Contează foarte mult ca respectiva clădire să fie izolată”, atrage atenția Dana Rulea, manager companie soluţii de încălzire
Românii consumă de 2,5 ori mai multă energie decât media Uniunii Europene, tocmai din cauza sistemelor de încălzire ineficiente.