Potrivit Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în luna octombrie erau în plată 136.893 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, notează Mediafax.
Din cei aproape 137.000 de beneficiari, 9.000 au ales opţiunea I, respectiv să stea un an în concediu de creştere a copilului, 2.209 dintre aceştia primind o indemnizaţie de maximum 3.600 de lei.
De asemenea, în octombrie, mai erau în plată 3.955 de indemnizaţii acordate până la vârsta de trei ani pentru cei care au copii cu dizabilităţi, alte 123.938 de persoane primind indemnizaţie pentru creşterea copilului până la doi ani.
ANPIS mai arată că de la începutul anului au intrat în plata stimulentului de inserţie 89.446 de persoane.
Indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului este în cuantum de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, această valoare fiind instituită la finalul anului 2012.
Potrivit prevederilor legale, părinţii pot alege între un concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, şi un concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani. În ambele situaţii sunt reglementate cuantumul minim şi cel maxim al indemnizaţiei lunare, raportându-l la indicatorul social de referinţă, care în 2014 este de 500 de lei.
Stimulentul de inserţie este suma de bani pe care o primesc lunar părinţii care încep să realizeze venituri impozabile înainte de expirarea concediului pentru creşterea copilului. Stimulentul se acordă şi părinţilor aflaţi în concediul pentru creşterea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de trei ani, dacă oricând pe perioada acestuia decid să reînceapă lucrul.