Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeș, a oferit lămuriri cu privire la situația copiilor care au fost somați de ANAF să achite impozitul pe alocația de 42 de lei.
„Conform legii, cei care obțin venituri trebuie să plătească 5,5% asigurari de sănătate. Problema delicată e că nu s-a ținut cont și în mod special cei ce au un singur venit și e vorba de alocațiile copiilor, pe care le primesc într-un cont, care generează dobânzi și e posibil ca pentru o dobândă pe care o primesc și nu o ridică lunar alocația și primesc o dobândă de 3 lei, 10 lei pe an. Legea spune în același timp, fără să specifice, că minimul care se poate plăti e 5,5% din salariul minim. Și atunci, această sumă reprezintă cam 467 lei la nivelul lui 2012, care pentru copii depășește valoarea venitului”, a spus Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeș, pentru Digi24.
El a spus că situația va fi analizată, „mai ales că minorii sunt prin lege asigurați”.
„Dacă acest 5,5% se aplică numai pe venit, lucrurile erau în regulă, să zic așa. Faptul că trebuie să plătești la nivelul venitului minim pe economie e o anomalie și depășește valoarea veniturilor”, a completat primarul.
„Este o anomalie dacă nu e reglementăm prin lege, pentru că somațiile sunt niște documente scrise la calculator cu care nu poți merge nici în instanță”, a subliniat Nicolae Diaconu.
Și nu doar copiii sunt afectați de această „anomalie”. Cei care au fost în comisiile de la alegeri trebuie să plătească dublu față de ce au primit.
„Din discuțiile avute, pentru că au venit foarte mulți la primărie să se intereseze, pentru că mai sunt și persoane care au participat în comisii de la alegeri și dacă nu au alt venit, acei 200-300 lei primiți pentru că au participat în comisiile de la alegeri, acum trebuie să plătească 467 lei, mai mult decât au primit pentru serviciul prestat”, a adăugat primarul Nicolae Diaconu.
„Lucrurile sunt analizate și la Ministerul de Finanțe și se va găsi o soluție. Eu sunt convins că se va găsi o soluție legală de a depăși anomalia”, a asigurat el, adăugând că toate somațiile sunt din 2012.
„Probabil când s-a impozitat acest lucru nu s-a ținut cont că este un venit supliemntar acordat celor care sunt asigurați direct prin lege, fără să aibă vreo obligație de plată, cum sunt copiii”, a mai spus primarul din Curtea de Argeș a menționat că ANAF încă nu a trecut la executarea silită a copiiilor și nici a celor din comisiile de la alegeri.