Conform analiştilor, diminuarea cererii, mutarea creditării dinspre euro către moneda naţională, dar şi dorinţa constructorilor de a ieşi din blocajul din ultimii ani sunt principalii factori care menţin tendinţa de ieftinire a locuinţelor.
Locuințele din Capitală s-au ieftinit, în medie, cu 7,6% în ultimul an. Se vând acum cu puțin peste o mie de euro pe metrul pătrat.
Cea mai mare scădere se observă la apartamentele noi. Cine cumpără acum o locuinţă într-un bloc nou plăteşte pe metrul pătrat cu 123 de euro mai puţin ca anul trecut.
Pentru garsonierele şi apartamentele vechi, preţul pe metru pătrat a coborât sub o mie de euro.
În Braşov, ieftinirea este mai ușoară. Valoarea apartamentelor a scăzut cu mai puţin de 5%, până la 818 euro pe metrul pătrat. Braşovul este însă oraşul cu cele mai mari scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor noi: peste 15%. Locuinţele noi se vând acum cu 800 de euro pe metrul pătrat.
(Annemarie Fabian, specialist în consultanţă imobiliară)
La Iași, în schimb, locuinţele vechi s-au ieftinit cel mai mult. Costă, în medie, 750 de euro pe metrul pătrat, cu aproape 7% sub nivelul de anul trecut.
La Cluj-Napoca şi Constanţa, preţurile n-au fluctuat prea mult în ultimul an. Au scăzut cu cel mult 3%, până la 850-900 de euro pe metrul pătrat.
Singurul oraş în care preţul cerut de proprietari pentru locuinţe a crescut este Timişoara. Apartamentele vechi s-au scumpit cu peste 2 procente, iar cele noi cu 6%
Chirii mai convenabile în zonele „bune” din Bucureşti
Apartamentele din zonele bune ale Capitalei au devenit mult mai accesibile mai ales pentru cei care vor să stea cu chirie în centrul oraşului. Din octombrie anul trecut până în octombrie anul acesta, proprietarii au tăiat chiar şi 12% din tariful cerut.
În schimb, chiriile locuinţelor din cartierele muncitoreşti au crescut în ultimul an.
Reducerile de chirii s-au simţit atât în cazul garsonierelor, cât şi al apartamentelor de două şi trei camere din zonele bine cotate.
În cazul garsonierelor, scăderile de chirii s-au văzut cel mai bine în cartierul 1 Mai. Declinul a fost de peste 7% din octombrie anul trecut până în octombrie anul acesta, iar chiria medie în această zonă a ajuns la 260 de euro pe lună.
Proprietarii de locuinţe cu două camere au lăsat însă şi mai mult din pretenţii. Pe primul loc în topul reducerilor de chirii se află zonele 1 Mai şi Moşilor, cu o scădere de peste 12%. Cei care locuiesc aici plătesc în medie 350 de euro pe lună, cu 50 de euro mai puţin faţă de acum un an.
(Annemarie Fabian, specialist în consultanţă imobiliară)
Şi apartamentele cu trei camere au devenit mai accesibile, mai ales în zona 13 Septembrie - Panduri. Un asemenea apartament poate fi închiriat cu 400 de euro pe lună, cu 11% mai puţin decât în luna octombrie a anului trecut.
În schimb, chiriile locuinţelor din cartierele muncitoreşti au crescut în ultimele 12 luni. Cap de afiş sunt zonele Militari, Crângaşi şi Pantelimon, cu majorări de până la 10%.