Un arădean a câştigat peste 15.000 de euro la loteria bonurilor fiscale, însă ANAF nu vrea să îi dea banii pe motiv de fraudă. Motivul invocat este că bonul nu îi aparţine, pentru că bărbatul l-a luat după ce a fost aruncat de alţi cumpărători.
Inspectorii ANAF ori nu s-au hotărât de ce faptă să îl acuze pe Constantin Lungu, ori nu vor să declare, pentru că în răspunsul emis de Administraţia Fiscală pentru Digi24 nu se face referire la niciun articol anume din legislaţia penală sau din cea care reglementează domeniul fiscal. Este doar referirea generală la suspiciunea de comitere a unei infracţiuni.
Potrivit normelor care organizează Loteria Bonurilor Fiscale, atunci când există acestă suspiciune, cel care a câştigat îşi poate pierde drepturile. Acum, Inspectorii ANAF spun ca biletul norocos nu este al câştigătorului, ci al unui alt cumpărător care l-a aruncat însă la ieşirea din magazin.
Constantin Lungu are această preocupare, adună bonurile din preajma centrelor comerciale, le triază şi le depozitează până la extragerile lunare.
În 2015, a câștigat 287 de lei la loteria bonurilor fiscale şi a şi primit banii. La ultima extragere din 2016, a câștigat echivalentul a 15.500 de euro, însă de data aceasta, tot pe baza unui bon găsit, nu a mai reuşit să îşi ridice premiul.
Bărbatul spune că nu are nicio vină și că nicio lege nu îi interzice să caute să adune bonurile aruncate de alţii. Când a aflat că autoritățile au început o anchetă, a înregistrat cererea de ridicare a premiului pe numele fiicei sale.
Răspunsul ANAF la solicitarea Digi24
„În temeiul prevederilor art. 6 alin. (6) din O.G. nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale coroborate cu prevederile O.M.F.P. nr. 417/2015, Direcția generală antifraudă fiscală a efectuat verificările legale cu privire la autenticitatea şi realitatea bonului fiscal depus la unitatea teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală în vedere revendicării premiului, constatându-se împrejurări privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală.
În aceste condiții, potrivit prevederilor art. 6 alin. (7) din O.G. nr. 10/2015 "În cazul constatării elementelor constitutive ale unei infracţiuni, sunt sesizate organele de cercetare competente, iar plata premiului revendicat se suspendă până la soluţionarea cauzei penale".”