Vin sărbătorile de iarnă, apar şi hoţii de brazi. Sute de pomi de Crăciun au fost confiscaţi de poliţişti în ultimele zile. S-au deschis mai multe dosare penale s-au dat amenzi de peste 300.000 de euro. Specialiştii îi avertizează chiar şi pe cumpărători - pot fi acuzaţi de contrabandă cu materiale lemnoase dacă nu cumpără de la comercianţi autorizaţi.
Hoţii de brazi lovesc peste tot. Taie puieţi care măsoară mai puţin de doi metri, fără să se gândească la dezastrul pe care îl produc în păduri. Încearcă apoi să câştige bani de pe urma celor care cred că fac o afacere cumpărând de la ei.
„Cel mai des, hoţii de brazi taie puieţi din pădurile Săcele şi Cristian-Râşnov. Pomii de Crăciun nu se vând în pieţe, ci pe marginea drumului, în special noaptea”, relatează Mădălina Zamfir, reporter Digi24 Brașov.
Poliţiştii din Brăila şi din Braşov au confiscat, deja, peste 400 de brazi furaţi din pepiniere. Răufăcătorii pun la pământ, însă, şi păduri din Dâmbăviţa, Prahova, Sibiu, Alba, Harghita, Covasna, Mureş sau Bihor.
Pomii de Crăciun tăiaţi din astfel de păduri nu au nicio şansă să rămână verzi până la sărbători. Din cauza căldurii din case, se usucă şi se scutură în mai puţin de o săptămână.
„Poliţiştii au constatat, la nivel naţional, 110 infracţiuni prevăzute de Codul Silvic. Au aplicat 2100 de sancţiuni contravenţionale de peste 1.250.000 şi au confiscat 583 de metri cubi de material lemnos, 475 de pomi de Crăciun şi 1600 de kg de cetină de brad-molid”, declară Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
Tras la răspundere penală poate fi şi clientul. Acesta trebuie să verifice dacă pomul este marcat cu o ampretă dreptunghiulară specială în locul în care a fost tăiat şi să ceară vânzătorului factură fiscală, dar şi certificat de însoţire.
În caz contrar, poate fi acuzat de contrabandă şi amendat cu până la 10.000 de lei. Brazii confiscaţi sunt vânduţi apoi de direcţiile silvice, iar banii ajung la bugetul de stat.