Un muc de ţigară aruncat la întâmplare la semafor sau pe o alee a unui parc v-ar putea lăsa fără bani de vacanţă vara acesta. Autorităţile s-au săturat de mizeria din Capitală, așa că au crescut până la 5.000 de lei amenzile pentru cei cărora le e lene să caute un coş de gunoi. Bucureştenii sunt, însă, pesimişti: sancţiuni erau şi până acum, dar de aplicat nu prea le aplică nimeni.
Ambalaje, peturi, pahare, sticle, coji de seminţe sau chiar saci plini cu deşeuri. Sunt pline trotuarele din Bucureşti de ele.
Ba mai mult, sunt şi bucureşteni care confundă strada cu tomberonul de gunoi. Mulţumită lor, sunt străzi pe care maşinile nu mai pot trece. Locatarii abia îşi mai fac loc.
Autorităţile vor să stopeze fenomenul şi cred că au găsit cea mai bună soluţie: să mărească amenzile. Dacă sancţiunea maximă nu depăşea 200 de lei, acum sancţiunile pornesc de la 200 de lei şi ajung până la 5.000 de lei. Cele mai mici amenzi vor fi date celor care nu sortează deşeurile sau nu îşi curăţă tomberoanele vreme de o săptămână. Cei care nu distrug deşeurile periculoase în mod corespunzător riscă amenzi de până în 2.000 de lei. Sancţiunile cele mai drastice sunt pentru cei care murdăresc spaţiul public.
„Chiar şi pentru un simplu chiştoc de ţigară aruncat la întâmplare, bucureştenii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Aşa că ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte de a face acest lucru şi să căutaţi cel mai apropiat coş de gunoi”, relatează Mihaela Brazdeş, reporter Digi24.
Bucureştenii recunosc că mai sunt momente când micile gunoaie le mai scapă printre degete.
- S-a întâmplat să arunc pe jos.
- Ce arunci cel mai des pe jos?
- Cel mai des, probabil, mucurile de ţigară.
„Aliniem și noi aceste amenzi pentru că e nevoie de curățenia orașului, iar eu îmi doresc să nu ajungem niciodată să dăm aceste amenzi. Cetățenii să conștientizeze că trebuie să aibă grijă de spațiul public”, spune Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Sunt însă şi bucureşteni care nu cred în eficienţa amenzilor.
„Stau din 93 aici şi nu am văzut o amendă pentru treaba asta”, spune un localnic.
Proiectul de majorare a amenzilor a fost votat în ultima şedinţă a Consiliului General al Capitalei.
Amenzi mărite
200 - 500 de lei
- nu colectează şi nu depozitează separat deşeurile
- depozitează deşeurile menajere în coşurile stradale
- nu deţin contract pentru evacuarea deşeurilor menajere
- tomberoanele nu sunt spălate cel puţin o dată pe săptămână
500 - 2.000 de lei
- nu distrug deşeurile periculoase corespunzător
2.000 - 5.000 de lei
- nu păstrează curăţenia trotuarelor, străzilor, parcurilor, locurilor de joacă, pieţelor, etc.
- aruncă biletele de călătorie, resturile de ţigări, hârtii, etc pe domeniul public
- nu curăţă terenurile pe care le deţin
- nu menţin mobilierul urban şi stradal în stare corespunzătoare
Sursa: PMB