Ambulanţier care transporta sânge, lăsat fără permis. Explicaţiile Poliţiei în acest caz care a iscat critici

Data actualizării: Data publicării:
politie

O mașină a Serviciului Județean de Ambulanță, care transporta în viteză, la Iași, sânge pentru Institutul Oncologic, a fost trasă pe dreaptă de un agent de la Poliția Rutieră, șoferul fiind lăsat fără permis. Poliţia Română a adus azi argumente în favoarea acestei decizii care a generat numeroase controverse pe internet.

FOTO: Facebook Poliţia Română

Liviu Mihalachi a fost trimis de conducerea Ambulanței județene la Centrul județean de transfuzii de la Bârlad. Urma să preia de acolo cantități importante de sânge și plasmă și să le transporte la Iași, la Institutul Oncologic.

Nu a plecat în misiune cu mașina de intervenție pe care lucrează de obicei, ci pe o autospecială folosită pentru consultații la domiciliu. A încărcat sângele și plasma de la Bârlad și a dat drumul la girofaruri, trebuind să ajungă în timpul cel mai scurt la Iași. Mihalachi a constatat că se stricase și aerul condiționat la mașină și risca să piardă cantitatea de sânge transportat, așa că a plecat în viteză spre Iași.

“Pe la 12 fără 10, am depășit un Logan alb, în zona Movila lui Burcel. Imediat, din spate am fost atenționat să trag pe dreaptă, iar un agent de la Rutieră mi-a cerut actele, spunând că am depășit pe linie continuă, cu viteză peste limită legală. Am încercat să-i spun că sunt în misiune, că transport sânge la Institutul Oncologic și, fiind cod roșu de căldură, trebuie să ajung în timpul cel mai scurt la Iași. Agentul de poliție nu a vrut să mă lase să plec, a spus că verifică ce cod de boală am, pentru sângele transportat. I-am spus că e cod galben, însă mi-a replicat că se interesează la Ambulanță. A venit peste 10-15 minute, spunându-mi că eram pe cod verde și nu aveam voie să folosesc semnalele luminoase. Degeaba i-am transmis că sunt condiții excepționale, nu funcționează aerul condiționat și risc să distrug cantitatea de sânge transportat. Nici nu m-a ascultat. Mi-a dat 600 de lei amendă și mi-a reținut permisul pe 30 de zile. L-am întrebat cum s-ar simți dacă mamă sau tatăl lui ar avea nevoie de sânge, însă mi-a spus că el aplică legea, nu-i pasa”, a spus ambulantierul rămas fără permis, citat de estidiniasi.ro.

Poliția județeană are o altă variantă. “Ambulanta de tip A transporta sânge de la Bârlad la Iași. A depășit pe linia continuă și a folosit semnalele luminoase nejustificat, mai ales că avea codul verde de transport”, spun reprezentanții IPJ Vaslui.

Reacţia Poliţiei Române: Dreptul la circulaţie prioritară nu exclude diligenţa conducătorilor acestor categorii de vehicule de a-şi adapta permanent conduita la condiţiile de trafic şi de a circula cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie

Poliţia Română explică situaţiile legale exprese în care ambulanțele au regim prioritar de circulație, fără să fie excluse obligații și din partea conducătorilor acestora.

„În conformitate cu prevederile art. 61 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ,,au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) , atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) ,,pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.”

De asemenea, potrivit art. 62 alin. (1) din același act normativ, ”La intrarea în intersecţiile unde lumina roşie a semaforului este în funcţiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorităţii de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.”

În acest context, scopul regimului de circulație prioritară conferit de legiuitor autovehiculelor mai sus precizate este de a facilita deplasarea/intervenția acestora  numai în situațiile cu caracter de urgență.

Dreptul la circulaţie prioritară nu exclude diligenţa conducătorilor acestor categorii de vehicule de a-şi adapta permanent conduita la condiţiile de trafic şi de a circula cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie”.

Poliţia arată că folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase și/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară constituie contravenție.

Totodată, semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.

Conform legislației în vigoare, autovehiculele cu regim de circulație prioritar care sunt utilizate în domeniul asigurării asistenței medicale de urgență sunt ambulanțe de tip C1/C2 - ambulanţe destinate intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotate cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă și ambulanțe de tip B1/B2.

Prin excepție, ambulanțele de tip A1/A2 și ACD pot avea un regim de circulație prioritar, doar cu acordul dispeceratului.

Semnificaţia codurilor utilizate în asistența medicală de urgență prespitalicească

Cod Roșu – urgență cu risc vital sau situații critice care necesită intervenția rapidă a unei ambulanțe tip C1/C2 sau B1; la urgențele de Cod Roșu se pot deplasa în situații excepționale, la solicitarea dispeceratului și alte tipuri de ambulanțe. Deplasările se vor efectua, ca regulă, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

Cod Galben – urgențele sau situațiile care nu sunt cu risc vital dar se pot agrava în timp. De regulă, ambulanțele vor folosi semnalele acustice și luminoase.

Cod Verde – cazuri care necesită asistență medicală sau transport fără caracter de urgență (asigurate, de regulă, cu ambulanțe tip A1, A2, ACD) deplasarea făcându-se, de regulă, fără semnale acustice sau luminoase.

„Atenție, conducătorii acestor autovehicule sunt obligați să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce privește purtarea centurilor de siguranță de către personalul medical și asigurarea cu centuri a pacienților, orice încălcare putând atrage după sine răspunderea juridică a personalului implicat și sesizarea organelor judiciare competente”, conchide Poliţia Română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...