Ambasadorul SUA: E foarte important să vizitez regiuni unde trăiesc minorităţi etnice
Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, aflat, luni, în vizită oficială în Harghita, a declarat că este „important” să viziteze regiuni din România unde trăiesc minorităţi etnice, cum ar fi Harghita şi Covasna, deoarece pentru ambasada SUA este important respectul acordat minorităţilor.
„Este prima mea vizită, în calitate de ambasador al SUA în România, în judeţul Harghita. Am sperat să ajung mai devreme, dar mă bucur, alături de soţia mea, să fim astăzi aici. Eu sunt, până la urmă, ambasador în toată România, nu doar la Bucureşti, şi de aceea este foarte important pentru mine să vizitez regiuni din România, în special unde trăiesc minorităţi etnice, cum ar fi Harghita şi Covasna, unde voi petrece un timp. Fiind prima mea vizită în Harghita, este important pentru mine să învăţ câte ceva despre judeţ”, a spus ambasadorul citat de News.ro.
Diplomatul american a mulţumit pentru oportunitatea de a cunoaşte şi de a vizita judeţul Harghita, profitând de prilej pentru a prezenta autorităţilor din judeţ şi priorităţile sale ca ambasador al SUA în România.
„Am profitat de ocazie să le explic preşedintelui judeţului şi primarului (reşedinţei – n.r.) priorităţile mele ca ambasador în România: promovarea securităţii celor două ţări, promovarea democraţiei şi a unei guvernări deschise - şi în acest sens, pentru mine şi pentru ambasada SUA este important respectul acordat minorităţilor - şi promovarea prosperităţii”, a precizat ambasadorul american.
Hans Klemm şi-a exprimat dezamăgirea că în prezent nu sunt companii americane care să investească în Harghita şi a adăugat că va „ţine minte” şi la întoarcerea în Bucureşti va aborda acest subiect cu reprezentanţii firmelor din SUA aflaţi în România, când le va împărtăşi impresiile în urma vizitei în acest judeţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, la rândul său, că printre problemele care au fost aduse în atenţia ambasadorului american se numără cea a regionalizării, restituirea proprietăţilor bisericeşti, relaţiile interetnice şi problema investiţiilor.
„Am spus că noi am dori o altfel de regionalizare, dar în primul rând o modernizare şi o debirocratizare. Am vorbit despre restituţie, despre proprietăţile private în Ciuc şi despre ceea ce nu a fost retrocedat Bisericii, ceea ce este important pentru noi. Am vorbit despre economie şi am spus că aşteptăm investiţii din partea Guvernului României şi chiar am discutat şi despre oportunităţi de investiţii din partea SUA, pentru că este binevenit orice investitor şi am discutat şi despre problema relaţiilor interetnice, am prezentat ghidul de bună colaborare pe care intenţionăm (să-l punem în aplicare – n.r.), dar din păcate suntem atacaţi la instanţă”, a spus Borboly Csaba.
Hans Klemm s-a întâlnit şi cu prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care a declarat că au purtat o discuţie „extrem de interesantă” despre relaţia dintre România şi SUA şi despre parteneriatul strategic, despre care ambasadorul american ar fi spus că „este mai puternic ca oricând”.
„Este o onoare ca Excelenţa sa să fie prezent într-o vizită oficială în judeţ şi să facă o radiografie corectă a situaţiei de aici, fie că ne referim la situaţia socială, economică sau la alte aspecte. Am avut o discuţie extrem de interesantă astăzi despre relaţia dintre cele două state, România şi SUA, despre parteneriatul strategic şi, aşa cum afirma şi domnul ambasador, acesta este mai puternic ca oricând”, a declarat prefectul judeţului Harghita.
După întâlnirile cu oficialii judeţului, ambasadorul SUA la Bucureşti a vizitat Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”, unde a făcut o donaţie de carte şi a inaugurat Raftul American (American Shelf).