Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brumell, și președintele USR, Nicușor Dan, s-au numărat printre cei 25 de oameni care au dormit o noapte în stradă pentru a atrage atenția asupra persoanelor fără adăpost. Studenți, corporatiști sau diplomați, ei și-au petrecut noaptea în saci de dormit, pe astfalt, încercând să doarmă sub cerul liber. Ploaia i-a făcut să se adăpostească într-un cort, însă de frig nu a scăpat niciun voluntar din acest proiect inedit, organizat de Asociația Casa Ioana.
Frigul, umezeala şi ploaia rece au fost doar câteva dintre problemele pe care le-au experimentat cei care au trăit o noapte aşa cum îşi duc toată viaţa oamenii pentru care strada este casă.
După ce au măturat apa strânsă de la ploaie, voluntarii au improvizat locul de dormit. Au aşezat apoi bucăţi de carton, saltele izoprene şi saci de dormit. Chiar şi aşa, condiţiile au fost cu mult mai bune decât cele de care au parte oamenii fără adăpost, au recunoscut ei.
„Am vrut să experimentăm pe pielea noastră cum este să stai afară când plouă şi e frig”, a spus o voluntară.
„Noi avem aceşti saci de dormit, dar oamenii străzii nu au nici măcar atât. Vrem să arătăm oamenilor că cei fără adăpost au nevoie de ajutor!”, a adăugat altă voluntară.
Mai bine de jumătate dintre cei care au vrut să tragă acest semnal de alarmă erau britanici. Fie angajaţi ai Ambasadei sau Consiliului Britanic, fie voluntari englezi.
„Din păcate, sunt oameni care trăiesc fără acoperiş 365 de zile în fiecare an şi cred că trebuie să fie posibil pentru noi să trăim în astfel de condiţii, chiar dacă puţin artificial, pentru o noapte”, a spus ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brumell.
„Sunt anumiţi factori în România care te fac să îţi pierzi casa mult mai uşor decât în alte ţări: preţul cazării în Bucureşti, situaţia economică, piaţa joburilor precară”, a explicat președintele Asociației Casa Ioana, Ian Tilling.
Numărul persoanelor fără adăpost din Bucureşti este necunoscut, spun activiştii români, iar estimările diferă - între 2000 şi 5000 de oameni fără locuinţă. În plus, autorităţile locale ar trebui să construiască adăposturi pentru aceşti oameni, spun voluntarii.
La eveniment a participat și președintele USR, Nicușor Dan.
„Trebuie să mărturisesc că în urmă cu 20 de ani am făcut asta ca student român fără bani în Italia. Am dormit cu un sac de dormit prin gări, dar acum chestiunea asta e serioasă”, a spus Nicușor Dan.
La ora 06.00 dimineaţa, ploaia se oprise, iar voluntarii care au participat în acest proiect au rămas majoritatea pe poziţii.
Cei care au participat la eveniment şi au dormit sub cerul liber până în zori, vor dona sacii care le-au ţinut de cald în timpul nopţii.