Marea Britanie va rămâne o țară deschisă și după ieșirea din Uniunea Europeană, deci rămâne un partener pentru România în foarte multe contexte, iar Parteneriatul nostru strategic cu România va continua, a spus, sâmbătă, la Constanța, ambasadorul Paul Brummell, invitat la Școala de vară a femeilor social-democrate.
„Acest parteneriat este foarte important pentru noi și înseamnă un parteneriat foarte productiv în ceea ce privește securitatea, de exemplu. Această poziție a putut fi remarcată și la Summitul NATO de la Varșovia, în cursul căruia Marea Britanie a sprijinit poziția României în ceea ce privește întărirea flancului estic al Alianței", a menționat ambasadorul Marii Britanii la București, citat de Agerpres.
El a reamintit că premierul britanic a spus „într-un mod clar că vrea ca drepturile cetățenilor din Uniunea Europeană, inclusiv cei din România care locuiesc în Marea Britanie, să fie respectate și în viitor și că unica situație în care acest lucru nu o să fie posibil este dacă o altă țară din UE nu dă aceleași drepturi pentru cetățenii britanici rezidenți”.
„Am fost dintotdeauna o țară orientată spre schimburile comerciale, spre relații cu alte țări și așa vom rămâne. Nu suntem o țară închisă. Suntem membri NATO, G7, G20, Commonwealth și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a spus diplomatul.
El a subliniat și contribuția „remarcabilă” a comunității românești din Regatul Unit pentru economie și societate.
„Cetățenii români fac lucruri foarte importante la noi. De exemplu, sunt medici sau asistenți medicali români care lucrează în serviciul național de sănătate din Marea Britanie, sunt oameni care lucrează în agricultură, construcții sau sectorul financiar. Și o componentă importantă o reprezintă studenții. Cred că sunt undeva la 10.000 de studenți români și sunt unii dintre cei mai buni studenți din Marea Britanie. Știu că sunt îngrijorări în ceea ce privește viitorul și, cum am spus, o să fie o negociere, deci nu pot să spun concret care o să fie rezultatul și ce o însemne pentru cetățenii români sau din alte țări din UE care vor vrea să studieze sau să locuiască în Marea Britanie în viitor. Dar pot să spun că pentru românii care sunt acum în Marea Britanie situația de la 27 august este absolut la fel cum a fost și la 22 iunie, înainte de referendum (Brexit — n.r.). Nimic nu s-a schimbat într-o perioadă scurtă și nu este nevoie de panică. Absolut condamnabile sunt cazurile de ură care s-au manifestat imediat după referendum, inclusiv situația în care o româncă a fost victima incendierii unui magazin în Norwich. Noi condamnăm asta și sper ca infractorul să fie găsit și tratat cu severitate conform legii noastre”, a subliniat Paul Brummell.
Ambasadorul Marii Britanii la București a transmis că românii sunt bine veniți în țara sa și că ei reprezintă o parte esențială a comunității britanice.
„Pentru cetățenii britanici, pentru marea majoritate a cetățenilor britanici, prietenii din România sunt absolut bine veniți și sunt o parte esențială din comunitatea noastră. Mesajul meu principal este că Marea Britanie și România sunt prietene, o să rămânem prieteni și o să continuăm să ne dezvoltăm legăturile și relațiile pe multiple planuri”, a conchis diplomatul.