A fost doar unul dintre motivele pentru care toate cele 37 de familii dintr-un bloc din București au luat decizia comună de a renunţa la seviciile RADET. Nu toţi au mers pe varianta unor instalaţii noi pe gaz. Doi dintre proprietari au optat pentru panouri de interior, alţi doi pentru instalaţii electrice, iar ceilalţi 33 au ales centralele pe gaz.
Petre Ristea, administratorul blocului: Sunt trei soluţii: centrale pe gaz, electrice şi regenerabile, respectiv plasme pentru interior sau calorifere cu rezistenţă până la 45 de grade la 220. Caloriferele care au fost deja existente în apartament, au fost curăţate, spălate, aranjate şi s-au introdus rezistenţe până la temperatură suficientă.
Pentru ca au renunţat la coloanele de căldură şi toate instalaţiile au fost schimbate, locuitorii au avut parte de șantier în casă toată vara.
„A fost o vară cu peripeţii cu mulţi muncitori, sesiuni de lucru în apartament, dar în sfârşit am terminat și suntem încântaţi. S-a înlocuit sistemul de încălzire cu centrale de apartament, dar a fost o lucrare pe tot blocul după ce proprietarii au hotărât în comun”, spune o locatară a blocului.
În medie, fiecare familie a plătit 6.500 de lei pentru modernizări. Acum însă oamenii pot decide singuri cât de cald să fie în apartamente şi sunt convinşi că vor plăti facturi mai mici pe timpul iernii.
„Plec dimineaţa şi vin seara. Centrala nu o las la maxim, până seara, o las la minim să nu îngheţe. Seara îi dau drumul”, spune un locatar.
„Pentru locuitorii acestui bloc din centrul Capitalei, bloc contruit în 1937, iarna care urmează cu siguranţă va fi mai călduroasă şi mult mai ieftină. Asta datorită investiţiilor făcute în această vară. Dacă iarna trecută locuitorii unei garsoniere plăteau lunar 400 de lei pentru căldură, în această iarnă se aşteaptă doar un sfert din sumă”, transmite corespondentul Digi24 Cristian Popa.
Anul trecut, 1.400 de familii din Bucureşti au renuntat la serviciile RADET, iar în acest an, în jur de 850 de apartamente au fost debranșate. Conform legii după data de 15 octombrie nu mai pot fi făcute lucrări de debranşare pe toată perioada sezonului rece.