Statistic, prețul alimentelor de bază a crescut în ultimii 3 ani cu 40%. În realitate, oricine merge la piață sau la hipermarket constată alte diferențe de preț. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021.
Cel mai mult în ultimii trei ani s-au scumpit cartofii. În timp ce Institutul Național de Statistică vede o creștere a prețului cu 83%, oamenii spun că un kilogram de cartofi îi costă acum și de 2-3 ori mai mult. Într-un hipermarket din Capitală prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei. Nici în piețe nu sunt cu mult mai mici.
"Am luat cartofi noi cu 4 lei", spune o persoană.
"Cartoful care era pentru săraci, chiar și pe ăsta l-au scumpit. Am impresia că dublu", adaugă alta.
În 2021, potrivit celor de la Curs de Guvernare, kilogramul de cartofi era 1,77 lei.
Cristian Păun, profesor de economie: "Faptul că a crescut prețul cartofului, mie ca economist îmi spune un singur lucru. Că nu se produc suficienți cartofi în România. Pentru dacă ar fi suficienți de mulți cartofi în România, nu ar crește prețul în așa mare măsură".
Aceeași situație se întâlnește și la alte produsele alimentare de bază. Carnea de pui s-a scumpit cu 81% în 3 ani, pe ouă plătim de două ori și jumătate mai mult, roșiile costă cu 55% mai mult, în timp ce făina și uleiul sunt ușor mai ieftine.
Dacă cu trei ani în urmă, bonul de la casă era în jur de 50 de lei, dacă în coș aveam un kilogram de carne de pui, unul de roșii, de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum ne costă peste 81 de lei.
Substanțial s-au scumpit și detergenții în ultimii trei ani. Prețul acestora a crescut cu 70%, în timp ce Statistica anunță o creștere de 30%. Statistica explică de ce creșterile de prețuri pe care le văd ei nu sunt aceleași cu cele pe care le plătesc românii.
Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS: "Evoluția prețurilor de consum reprezintă o medie care cuprinde toate tipurile de gospodării din țară. Cei de la oraș, cei de la mediu rural. Reprezentăm un coș mediu, așa că este firesc, ca în funcție de felul în care își gestionează propria gospodărie, să existe sentimentul diferit, față de ce prezintă statistica, dar este singura modalitate de a prezenta informații valide".
Economiștii spun că scumpirile provin și din faptul că, importând multe alimente, "importăm" și inflația din țările de proveniență a mărfii. România mai produce suficient cât să asigure în întregime consumul intern pentru doar două produse alimentare: ouă și carnea de oaie. În rest, suntem la mâna importurilor.
Prețurile pentru un coș de alimente de bază în 2021/2024:
2021 2024
1 kg de carne de pui 16 lei 28,99 lei
10 ouă 7 lei 17,59 lei
1 pachet de făină 4 lei 3,09 lei
1 kg de zahăr 3 lei 4,45 lei
1 sticlă de ulei 6,4 lei 5,99 lei
1 kg de roșii 5,8 lei 8,99 lei
1 kg de cartofi 1,77 lei 3,2 - 4,9 lei
1 sticlă de suc 5 lei 7, 49 lei
Total: 48,97 lei Total: 81,09 lei
sursa: Arhiva Digi24
Editor : G.M.