Peste 50.000 de români au dat Like unei campanie lansată pe reţele de socializare împotriva celor care parchează neregulamentar. "Ai parcat ca un..." este iniţativa unor tineri care nu au stat nepăsători în faţă lipsei de bun simţ a unor şoferi şi au început să îi arate în fotografii.
„Ideea noastră a venit acum doi ani, în urmă unui sentiment de neputinţă pe care l-a avut o colegă de-a noastră, asistând la următoarea scenă: Era pe o străduţă destul de îngustă unde erau parcate maşini pe ambele sensuri. Cineva s-a gândit să oprească în spatele altor maşini şi să meargă la magazin. Atunci a venit o salvare şi, neavând pe unde să treacă, a rămas acolo blocată vreo două minute, pentru că în urmă ei au venit alte maşini şi nu avea cum să dea înapoi, şi asta putea să însemne viaţă unui om. Am creat o pagină de Facebook unde toată lumea este liberă şi binevenită să posteze fotografii pe care le face în trafic sau în orice alte situaţii, în care nu trebuie procedat în felul respectiv. Astfel, toţi comentează, şi îşi spun părerea vis-a-vis de tot ce s-a postat”, spune Tudor Dorobanţu, iniţiator campanie online.
Pagina strânge zilnic zeci de fotografii cu maşini parcate ilegal. Oamenii comentează şi dau imaginile mai departe. Poate aşa reuşesc să trezească spirtul civic care pare că a adormit la volan.
„Prin tot ceea ce am creat, asta încercăm să facem, să conştientizeze lumea că nu trebuie să se ducă până la uşa magazinului cu maşină şi să o lase acolo în mijlocul străzii, şi că poate să o lase puţin mai departe şi să mergă pe jos să ia pâine sau altceva”, spune Tudor Dorobanţu.
Pe zi, pe pagină de facebook, apar sute de fotografii, foarte multe dintre ele sunt prelute şi date mai departe cunoscuţilor, prietenilor şi aşa se ajunge la un număr foarte mare de vizualizări.
„Oamenii sunt foarte frustraţi, pentru că păţesc în fiecare zi lucrurile astea şi, lovindu-se mai ales în oraşele mari de aglomeraţie şi de lipsa de bun simţ, fac fotografii şi posteză, discută, comentează. S-au format foarte multe grupuleţe, care discută în fiecare zi despre lucrurile aceaste,” explică autorul paginii de Facebook.
Grupul celor care susţin comunitatea "Ai parcat ca un..." creşte pe zi ce trece. Tinerii nu vor doar să atragă atenţia asupra problemelor din trafic, ci şi să le transmită autorităţilor.
„Lumea ne susţine. Încecăm să avem o colaborare şi cu autorităţile, iar pentru asta am dezvoltat o aplicaţie pentru smartphonuri prin care toţi utilizatorii pot încărca imagini în timp real pe pagina de facebook, aceste imagini împreună şi cu coordonatele GPS sesizează autoritatiile, care pot interveni imediat. Prin aplicaţia pe care am dezvoltat-o vrem să facem şi o hartă interactivă a ţării, ca să vedem zonele unde se parchează de cele mai multe ori greşit şi dacă avem maişini înregistrate de mai multe ori”, spune Tudor Dorobanţu.
Totuşi, cel mai la îndemnă le-a fost atenţionarea şoferilor cu ajutorul unui abţibild.
„Am creat nişte stickere prin care am vrut să avertizăm şoferii respectivi că deranjează foarte mult prin ceea ce fac. Nu vrem să instigăm la violenţă şi nici la vandalism, făcând mai mult rău unei maşini, decât de a lipi acel sticker pe oglindă, ci vrem ca lumea să îşi dea seama că ceva nu a fost în regulă. Să le putem vedea şi automat se va crea o listă cu persoanle care nu respectă legea.
"Chiar am avut un caz în care cineva care şi-a lăsat maşina pe o trecere de pietoni şi a găsit pe oglindă un sticker de la noi, a intrat şi-a cerut scuze şi şi-a dat seama că a făcut un lucru care chiar a deranjat pietonii,” spune Tudor Dorobanţu.
Înarmată cu o aplicaţie, echipa Bonton a făcut câţiva paşi pe străzile aglomerate de la Universitate.
„Asta este aplicaţia noastră. Avem deja imaginea făcută puţin mai devreme, celei care a parcat pe două treceri de pietoni. Îi luăm fotografia şi o urcăm, îi putem da o descriere. Eram la interescţia Batiştei cu Tudor Arghezi, şi avem şi harta! Această esta harta interactivă cu locaţia,”explică Tudor Dorobanţu.
La Universitate există o parcare foarte mare în subteran, dar oamenii preferă să parcheze total ilegal, în loc să plătească doi lei pe ora şi să aibă maşina asigurată. Ai parcat ca un... este o invitaţie la respect în trafic, atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. Dacă vrem cu adevărat să trăim în oraşe civilizate, atunci trebuie să acordăm prioritate bunului simţ.