Administraţia, ineficientă şi pe Internet

Data publicării:
eromania

Cea mai mare cheltuială a statului a fost cu portalul eromania.ro, pentru care s-au alocat peste 52 de milioane de lei. Site-ul lansat în urmă cu doi ani ar trebui să fie o resursă de informaţii despre toate localităţile din ţară şi un spaţiu de dezbatere. În fapt, site-ul conţine doar date generale şi învechite, iar numărul utilizatorilor este redus.

Aceleaşi probleme de eficienţă le are şi ghişeul.ro, creat pentru plata online a taxelor şi impozitelor. Deocamdată, doar 180 de primării, din peste 3.000, sunt incluse în program.

Ca să plăteşti taxele locale prin intermediul ghişeul.ro, trebuie să mergi întâi la Direcţia de Taxe Locale sau la primărie şi ceri date de autentificare, adică un username şi o parolă. Poţi achita taxele şi fără să te autentifici, caz în care trebuie să ştii însă exact valoarea exactă a taxelor şi impozitelor datorate.

Ghişeul.ro are aproape 80 de mii de utilizatori, dar numărul lor ar putea fi însă mult mai mare dacă oamenii nu ar mai fi nevoiţi să facă un drum ca să-şi ridice datele de autentificare. O soluţie rapidă ar putea veni de la bănci, care ar putea da ele datele de autentificare, numite credenţiale, către cei care folosesc internet banking. Două bănci au început deja testarea acestui sistem de distribuţie.

Discutăm cu băncile să generalizeze această distribuţie către utilizatorii lor de internet banking care intră în mod zilnic în internet banking şi atunci să-şi poată lua aceste credeţiale pentru platforma ghişeul.ro,” explică Cătălin Creţu, director companie de carduri.

Sunt însă şi multe site-uri inutile sau nefuncţionate. Pe lista analizată de Ministerul pentru Consultare Publică apar zeci de exemple. În total, statul român a cheltuit 250 de milioane de lei pentru 400 de platforme online ale administraţiei publice în ultimii ani. 80% din bani au fost finanţări nerambursabile.

Ministerul Comunicaţiilor, cel care deţine eromania.ro şi ghişeul.ro, este fruntaş la investiţiile în platforme online. Alte trei ministere, cel al Dezvoltării Regionale, al Justiţiei şi al Apărării Naţionale, se regăsesc pe lista instituţiilor cu multe proiecte online.

Ministerul Tineretului şi Sportului şi cel al Fondurilor Europene sunt codaşe. Acestea au doar propriile site-uri instituţionale drept platforme de dezbatere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...