Perechea berzei din Schitu Goleşti a ajuns în România puţin înainte de ora 16.00. Şi-a găsit partenera „acasă”, pe stâlpul pe care aveau înainte cuibul. Oamenii din sat spun că pasărea care a sosit prima a încercat să reconstruiască ceva acolo. Fără rezultat însă.
Nea Costică urmăreşte berzele în fiecare zi. E convins că păsările nu vor renunţa la vechiul stâlp pe care au trăit atâţia ani. Până şi lui i se pare că noul lor cuib este prea urât pentru ele.
„Aceste berze aici își va face cuibul, nu acolo unde a făcut primarul”, spune el.
Din cauza dispozitivului metalic care a fost montat pe stâlp, berzele nu mai au loc. Femela a rămas la vechiul cuib, iar masculul s-a mutat pe stâlpul de vizavi.
Tot satul este convins că păsările nu vor accepta cuibul propus de Guvern.
„E casa lor, locul lor. Atunci de ce să se ducă în altă parte, când acolo s-au învățat ele? Ce ar fi să fac eu casa în grădină la altu?, spune un localnic.
„Barza este o specie monogamă, ambii parteneri contribuie la realizarea cuibului. Este nevoie de ani mulți pentru ca acesta să ajungă la dimensiunea şi un confort rezonabil pentru progeniturile lor”, spune Mirela Ridiche, ornitolog.
Şi bărbatul care a făcut plângere împotriva berzelor pare să se resemneze cu ideea că păsările nu vor pleca. Se odihneşte acum ... cât mai poate.
Specialiştii spun că odată ce familia berzei de la Schitu Goleşti s-a întregit, păsările ar urma să decidă curând unde îşi vor face cuib. Cum nu au fost deloc la noua locuinţă, stabilită de Guvern cu sprijinul academicienilor, e greu de crezut că vor dori să locuiască în această vară acolo.