A apărut prima aplicație din România care permite persoanelor din azile să raporteze abuzurile
Data actualizării: Data publicării:
Aplicația mobilă "Ceasul Bun" este destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie. Aceasta a fost concepută luând în considerare nevoile specifice ale interacţiunii digitale pentru o gamă largă de dizabilităţi și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau PlayStore.
Aplicația are integrate funcţii precum speech-to-text, care transformă vocea utilizatorului în text și screenreading, pentru citirea ecranului de către persoanele cu deficienţe de vedere, iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori ai unor afecțiuni, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie, de exemplu.
Aplicaţia permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane. Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante.
Aplicaţia include şi o zonă de resurse educative, unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.
Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului "AdaptJust - justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi", implementat de Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei.