În România, nu trece zi fără ca un şofer băut să nu provoace un accident. Asa au murit numai anul acesta 73 de oameni nevinovați. Mai mult, peste 6.000 de şoferi s-au ales cu dosar penal doar anul acesta pentru că au băut şi s-au urcat la volan.
În fiecare oră, în România, un şofer care a băut cel puţin o bere, se urcă la volan. Inconştienţa acestora a provocat în primele nouă luni acel acestui an sute de accidente rutiere, în care au murit 73 de oameni, iar alţi peste 400 au fost grav răniţi
Doi şoferi, unul din Brăila şi Galaţi, au bătut recordul de alcoolemie la volan. Aparatul etilotest a arătat aproape 2 miligrame / litru de alcool pur în aerul expirat.
„În mod normal, omul ăla ar trebui să doarmă, omul ăla ar putea să intre şi în comă. Aţi spus de la valorile astea poate să fie inclusiv adormit. Uneori nu poţi să îţi dai seama că în faţa ta e un obstacol. Eşti atât de beat încât nu vezi peste cine dai”, a spus medicul primar psihiatru Dan Roșca.
Şi în capitală, anul acesta trei persoane şi-au pierdut viaţa în accidente provocate de şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Bucureştenii spun că legea ar trebui înăsprită.
„Legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice pentru o perioadă de trei luni”, a spus purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere București, Ovidiu Munteanu.
În România, doar puţin peste 6% din totalul accidentelor rutiere au la bază consumul de alcool la volan. Departe, totusi, de situaţia, din Africa de Sud, de exemplu, şase din 10 decese pe drumurile publice sunt atribuite consumului de alcool la volan.